Sunday, 16 July 2017

UMNO SAH MATI AKAL, AKHIRNYA HANYA LOGO HARAPAN JADI MODAL CECEHAN


Kejayaan Pakatan Harapan membentuk struktur kepimpinan, sekaligus bermakna perbalahan dan perbezaan pendapat mengenai kedudukan serta jawatan sudah pun berakhir serta mematikan isu DAP sebagai ancaman, akhirnya telah membuatkan pimpinan UMNO mati akal dan kemurungan.

Dalam struktur kepimpinan itu, walaupun di peringkat tertingginya masih diketuai majoriti pemimpin lama, tetapi ia adalah keperluan dan suatu komiten terbaik untuk menyingkirkan Najib Razak, UMNO dan BN.

Dengan pengalaman, aura dan pengaruh tersendiri mereka itu, ajakan kepada rakyat untuk melakukan perubahan lebih mungkin menjadi realiti berbanding jika terus pemimpin muda mengemudi pilihanraya. Setelah memenangi pilihanraya dan mendapat kuasa, pemimpin lama dan berpengalaman ini tidak mungkin terlalu lama berada di atas sana.

Berapa lama Tun Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Muhyiddin Yassin boleh bertahan dalam usia mereka yang kian meningkat sekatang?

Mereka berada di kedudukan sekarang hanyalah sebagai pembimbing dan peneraju sementara sebelum menyerahkannya kepada pemimpin-pemimpin muda yang berada di lapisan kepimpinan kedua. 

Berbanding UMNO yang mungkin hanya ada Khairy Jamaluddin sebagai pemimpin muda, Pakatan Harapan sebaliknya ada Azmin Ali, Rafizi Ramli, Mukhriz Mahathir, Tony Pua, Nurul Izzah, Syed Saddiq dan sederetan yang lain lagi.

Sebab itu, struktur kepimpinan Pakatan Harapan ini mudah difahami oleh rakyat bahawa ia tidak lain bertujuan untuk lebih memungkinkan Najib dapat disingkirkan dan UMNO serta BN boleh dikalahkan. Setelah proses pemulihan negara dilakukan, giliran yang mudalah pula mengambil alih kepimpinan kerajaan.

Oleh kerana tiada lagi alasan dan sama mati akal untuk terus menyerang, Zahid Hamidi hanya mampu mengatakan struktur kepimpinan Pakatan Harapan itu umpama kapal yang mempunyai tiga nakhoda yang berbeza haluan yang katanya, lebih mungkin akhirnya akan karam di lautan politik penuh cabaran.

Tetapi Zahid Hamidi mungkin terlupa bahawa tiga nakhoda berkenaan tidak lagi berbeza haluan, sebaliknya sudah sehati sejiwa dan setuju untuk bergerak dengan satu tujuan.

Tidakkah kapal yang dikendali oleh tiga nakhoda yang sehati sejiwa akan jadi lebih terurus dan mampu meredah ombak serta badai di lautan berbanding kapal yang dikendali hanya seorang nakhoda, lebih-lebih lagi jika nakhoda itu lanun yang tentunya lebih sibuk menjaga hasil samunannya semata-mata?

Yang paling terbaik, tentunya berdasarkan pengalaman Tun Mahathir dan kesediaan serta jiwa besar  Lim Kit Siang untuk bertoleransi, struktur kepimpinan Pakatan Harapan itu secara langsung membunuh semua percubaan UMNO untuk mengaitkan DAP sebagai ancaman kepada kedudukan orang-orang Melayu serta masa depan negara.

Jika dulu Salleh Said Keruak mengatakan Pakatan Harapan adalah gabungan yang akan dikuasai oleh DAP serta beberapa yang lain pula mengatakan Lim Kit Siang akan dilantik sebagai Perdana Menteri, lucu sekali apabila selepas struktur kepimpinan baru ini diumumkan,  mereka berteriak bertanya, di mana pemimpin DAP dalam tiga kedudukan tertinggi Pakatan Harapan?

Pemimpin UMNO ini benci dan cuba menakutkan orang Melayu dengan DAP atau mereka sebenarnya sayangkan DAP?

Lantaran kemurungan, terdesak dan mati akal itu, apa yang mampu mereka lecehkan sekarang hanyalah berkaitan logo Pakatan Harapan atau singkatannya Harapan saja.

Ada yang mengatakan logo itu macam roket DAP, mirip lambang Star Trek, seperti bungkusan nasi lemak, malah ada yang menyamakannya dengan bentuk hidung Tun Mahathir.

Adoiii...kesiannnnya mereka!!

Nampak sangat mati akal tahap kronik sedang melanda dan otak tak lagi "centre" seperti sebelumnya. Mereka ini kalau pergi hospital sudah tentu kena tahan di wad dalam sehari dua agar dapat normal seperti sediakala.

Dengan hanya mampu melecehkan logo Pakatan Harapan sebegitu rupa, gambarannya ialah sementara ada yang mula terbayang hilang kuasa dan tempat pergantungan, yang di atas pula mungkin lebih jauh jangkauan kebimbangannya iaitu mulai sedar mungkin mahkamah dan penjara akhirnya sebagai tempat pengakhir kehidupan. (ShahbudinHusin 16/07/2017)

252 comments:

  1. Replies
    1. Logo harapan chai.kata iliminati

      Itu saja di pikir umno otak mati

      Tak sedar harapan sudah jadi parti

      Beribu permohonan tanda harapan di minati



      Hip hip hooooooirayhhh


      Jom isi borang PARTY HARAPAN

      Delete
    2. Sorry le, PH ini tidak mahu membantu rakyat2 luar yg susah... Hanya membantu dan memgkayakan kroni2 dan keluarga nya sahaja....

      Wahai Anwar dahulu ko menyebelahi rakyat dg mengujudkan parti keadilan untuk rakyat semua... Apakah sekarang ko juga membuat u turn dan telah membelakangi rakyat dan memehak kpd org atasan.

      Delete
    3. Umno nak takut apa dgn Tun Mahathir dan PH?

      Bukankah dulu hulubalang2 umno dok kata Tun Mahathir baling gelas pun tak pecah dahhhhh.....

      Yg zahid hamidi dok sibuk2 mengaku umno cukup hebat, ada track record yg paling baik tu dia sedar ke tidak track record siapa?

      Track record dia ker track record Tun Mahathir? Zahid ni umang umang saja. Hidup dgn menumpang!!!

      Bukankah dulu dia ni pembelot?

      Sanggup jadi lembu kpd DSAI untuk tumbangkan Tun Mahathir. Akhirnya, demi pangkat demi kuasa sanggup pula minta ehsan mengaku yg dia hanya menurut arahan DSAI sahaja.

      Mana integriti kau zahid? Bukankah kau ni anak pak kiyai dan berpendidikan tinggi agama?

      Nasib dia cukup baiklah masa Tun Mahathir tak tendang dia keluar drp umno atau kabinet. Itu pun masih tak tahu mengenang budi lagi.

      Agama apa kau ni zahid????

      Delete
    4. Banyak lagi zahid kalau aku nak tibai kau ni!!!

      Sedarlah diri kau tu sikit dulu kau ni siapa?
      Hidung pun tak mancung pipi tersurung surung.
      Nak gertak Tun Mahathir untuk buka aibnya.
      Bukalah nak tunggu apa lagi!!!

      Delete
    5. Mahkamah rakyat akan memgkuburkan parti yang mengzalimi rakyat... Yang menghentikan semua Jenis bantuan rakyat.

      Tunggu !!!! Ko...pru ni ko tau siapa yg akan rakyat kuburkan.

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Hawau...Najib ingat boleh checkmate bila isytihar DAP king.

      Rupanya dia yang kena checkmate dengan Queen, Bishop, Horse, Castle, siap dengan King Madey dan Anwar. Paling sadis pawn macam Anon pun checkmate sekali!

      Lambat lagi nampaknya PRU14? Cari jalan nak stalemate guna khadam 90 jute PasCHAI yang dah Jahannam...

      Delete
    8. Bersemangat kobar nampak, Zack? With such spirit & enthusiasm, I am with full optimism & confidence Pakatan HARAPAN will give a remarkable onslaught in the coming PRU 14 with 2/3 majority victory in hand. Salam Perjuangan.

      Delete
    9. Anon 11:49..

      Anda membuat saya terkenang kembali istilah 'khadam tua' dalam filem terakhir P. Ramlee di Singapura, Tiga Abdul.

      Saya amat terhibur dan GUMBIRA...!!!

      Terima kasih & Salam Perjuangam

      Delete
    10. Bro Zack

      Ingatkan rakyat terbanyak saja yang dah tak tengok berita TV3 rupanya wak Jahid pun tak tengok.

      Kalau wak Jahid tengok tentu dia tau dah lebih 6 bulan TV3 dok tumpu memburukkan Tun M.

      TV3 dah lama buat kerja tu Wak Jahid baru nak mengugut.

      Sebenarnya bukan UMNNO saja, TV3 pun terdesak juga sampai terpaksa sebut si akhir berita 'terima kasih kerana menjadi sebahagian dari 2 juta penonton buletin utama'.

      Hakikatnya apa saja angka yang keluar dari buletin utama majoriti rakyat sudah tak percaya.

      P/s - saya tertengok buletin utama tu pun pasal ada di kedai makan masa tu. Dalam keadaan biasa saya sudah tak tengok lagi berita TV3. Banyak auta saja.

      Delete
    11. Revolusi tak mungkin berlaku di Malaysia.

      Hari ni dlm sejarah. Revolusi Perancis berlaku bilamana Penjara Bastille diserbu rakyat. Rakyat kita lesu walaupun sembang kencang itu ini. Tapi dayus dan bacul untuk bangun melawan.

      Oh terlupa. Kalo penyamun masuk rumah kita bawa pistol atau parang dan menetak kita sekalipun, kita tak boleh cederakan penyamun. Apatah lagi mengetuknya sampai mati. Sbb yg bersalah adalah tuan rumah sendiri. Undang2nya, penyamun adalah tetamu, tetamu lebih dihormati.

      Delete
    12. Yg pasti evolusi/perubahan pasti terjadi membasmi kera-jaan illusi sedia ada.

      Delete
  2. Logo pun nak jadi isu. Duit IPIC kena rembat USD 3.5 billion overseas boleh pulak buat-buat tak nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr j kata apa nak sibuk duit ipic bukan duit MDB..pun

      Duit MDB tak hilang..tiada laporan polis d buat..

      Bijak betul punaisihat Najib..

      Selagi MDB tak.nak mengaku duitnyer hilang atau d curi..kita tidak akan dapat duit usd10billion itu..

      Buat apa nakmpulangkan wang kepada tuan yg tak ngaku dia punyer???

      Delete
    2. Bro Malaysiabaru

      Mr. J tu lemah akal fikirannya.

      Umur saja tua tapi akal budak kecik.

      Delete
    3. Lagi madam j bersuara lagi nampak tak.logik

      Dia hilang sekejap nak bagi kita lupa...


      Esok masuk balik ulang balik

      Bila auta dah bocor.. Hilang sekejap..kitabpun lupa sekejap


      Ini taktik Gestapo..nazi dan isis

      Delete
    4. Bro, apa ada pada logo? All the bezt ti PH.Ari ni muka depan Borneo Post Ahmad Zahid kata# Pakatan is doomed to Sink#
      Kita tengok diapa tenggelam kelak.
      Talk is cheap.Rakyat penentu segalanya.

      Delete
    5. Mr J kate skandal Scorpene dah case closed.

      Awat Najib dan Rosmah tak pi holiday Paris??? Kahkahkah!!!

      Delete
    6. Eh korang ni ..bak kata si unknown aka sahabat tu, fitnah je kome ni..miskin akhirat tau..mana ada 1mdb hilang duit..duit tu ada cuma dah dishopping..tu je..haaaaa

      Delete
    7. 11:53...

      Veux mourir, monsieur..?? (Dah nak mampos?) Beranikah Najib Rosmah laki bini jejak kaki bumi Paris...???

      Delete
  3. Kita berdoa lah supaya ada perubahan di PRU 14 nanti..amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seumur hidup aku tak pernah aku pangkah selain drp umno.

      Kali ni bendera umno yg aku simpan yg aku bangga banggakan dah lama aku buang ke dalam tong sampah.

      Delete
    2. aku pun bro zack..first time xnk undi bn..takut gak..hihi..xpe..kita cuba

      Delete
    3. Yg cerdik pandai semuanya dah berhijrah.
      Hanya jahiliah saja yg dok tunggu dlm umno tu.

      Delete
    4. Zack...

      Dah hampir 35 tahun saya berhempas pulas berkhidmat untuk UMNO selama ini. PRU 13 adalah yg terakhir setelah Najib Rosmah serta gerombolannya menyimpang & pecah amanah.

      Ini kali lah....HIDUP PAKATAN HARAPAN...!!

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Bro Zack dan pak Othman.

      Jangan lupa bubuh saya dalam senarai tu jugak.

      UMNO masih menganggap saya ahli mereka. Bulan puasa baru ni orang besar UMNO bahagian hantar kurma dan hadiah lain. Di atas silaturrahim saya terimalah, tapi majlis UMNO saya tak pernah hadir lagi.

      Bye bye parti penyamun.

      Delete
    7. saya pun dah x sokong,ala mentioned la saya gak..kikikiki

      Delete
    8. Aku 3kali pru dah undi umno....ini kali mmg tak dapat la nk undi umno.aku dah meluat tgok bijan san menteri kabinetnya yang tak tahu jaga hati rakyat.

      Delete
  4. PAS PIS PUS...now everybody can become lobai..mane ostad odi Q7?

    ReplyDelete
  5. Mati akal kemudian tak lama lagi depa mati pujuk terus kena tinggal oleh pengundi depa

    ReplyDelete
  6. Kena tambah lg akujanji harapan Ni..
    Kena masukkan kurangkan kuasa pm Supaya berlaku cheak n balance..
    Tak moh Jadi mcm skrang sebab najib sesuka hati buat negara ni mcm Tok dia Punya sbb dia over power..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tu buta huruf. Signed saja baca tak tahu.

      Delete
  7. Tak ada brim ke?¿?¿?¿

    Mahalau punya parti

    ReplyDelete
  8. FUYOOOOOOINKKK. ..OOINKKK

    BUDIN KATA TOKONG B'JIWA BESO BER'TELO'LANSI...
    KEADILAN DAILY KUTY PEMBANTU ALJUBOORI
    SATU KERUSI JER BARUA GEBANG SAPAI PAGI
    MARI KITA TGK SAPA YG KENAA KALI INI..

    KIKIKIKI...

    SATU KERUSI JAWATAN PALING TINGGI LAGIII..
    BANYAK KERUSI JAWATAN NAIB AJEE DLM PARTI
    KADANG2.. JARANG2 .. SIKIT2..BANYAK.. CITER P RAMLEE JADI REALTY
    JARANG 1 KERUSI CONTROL BANYAK KERUSI..
    HARI INI NUJUM PAK BELALANG DAH JADI REALITY

    KIKIKIKIKIKI... SEMALAM LOGO DIRASMI ARI NI KEADILAN DAILY KATA KUTTY PEMBANTU ALJUBOORI AJER..


    BERAMBUSSSS BARUA DAP@SI SINGAPORK

    BERAMBUSSSS. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeles le tewww...!!! Meroyan je 24 jam....

      Delete
    2. Mmg Tun Mahathir pembantu.

      Dia bantu pulihkan ekonomi negara dia bantu rakyat dia bantu anak bangsa dan dia bantu negara yg hampir muflis ni.

      Hang bantu apa? Sedangkan hang diri sendiri dah jadi matpork

      Delete
    3. Seumur hidup menjadi babi...

      Delete
    4. Mat pork udah tiada ucapan berapi
      Hanya kata kata kesat dan caci
      Bangun tidor terus memgaji
      Ratip kesukaan pakatan babi
      Kecoh satu kampung satu kerusi
      Ini semua cerita udah basi

      Mat pork hidup tiada legasi
      Hanya perut penuh dedak diisi
      Matdey hebat sampai tiada pengganti
      Mat pork berhajat tapi belum layak lagi
      Pegilah belajar ke tahap paling tinggi
      Barulah ayat tu sopan kami sanjungi
      Ini Sudah pembaca blog nasihat beribu kali
      Kalau tak.mau kami selalu mengingati
      Elok berambus ke lubang labu labi
      Kata kesat mat pork berulang lagi


      #berambussss umnopork



      Delete
    5. Sdraku Malaysiabaru...

      We shall deliver a new Reborn Malaysia to achieve happiness, prosperity & progress for our nation through Pakatan HARAPAN regardless of race, creed & religion. Stay United & HIDUP PAKATAN HARAPAN..!!

      Salam Perjuangan, bro.

      Delete
    6. FUYOOOOOOINKKK. ..OOINKKK BABI KELAPARAN MULA BERBUNYI

      TOKONG PUN TOKONG LAH,TAK KISAH.JANJI JANGAN SOKONG SEMAH BONTOT BESAR SUDAH.
      KEADILAN AKAN TERLAKSANA LEPAS PH BERKUASA.YANG SELEWENG AKAN DI SIKSA RENDAM DALAM TAIK BABI.
      SATU KERUSI JER BERSATU ADA TAPI MAT SUSAH HATI SAMPAI NAK MATI
      MARI KITA TGK SAPA YG KENAA KALI INI..

      KIKIKIKI...

      SATU KERUSI BERSATU BAKAL BERTAMBAH LAGI.KERUSI UMNO BAKAL DICURI
      KERUSI KERUSI KERUSI..NANTI AKU HEMPUK KEPALA MAT DENGAN KERUSI
      KADANG2.. JARANG2 SGT ADA PENYOKONG UMNO SKRG NI.SIKIT2 ADA LAH CAI TAHAP BABI ADE LA SESEKALI MASUK SINI.TAPI DIHAMBAT LARI
      HARI INI NUJUM PAK BELALANG DAH JADI REALITY UMNO MAKIN HILANG SERI

      KIKIKIKIKIKI... SEMALAM LOGO DIRASMI MAT SUSAH HATI TAK TIDO LENA.


      BERAMBUSSSS BARUA UMNO@BARISAN

      BERAMBUSSSS. ..

      Delete
  9. Hanya Tun dan pemimpin muda yg bersih cekap dan amanah saja yg bole bawa Msia balik ke tangga kejayaan dan heret pegawai2 kerajaan yg khianat dan rasuah ke muka pengadilan...syabas PAKATAN !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH dibawah pinpinan Tun Mahathir cukup ramai perlapis yg berotak dan beragama.

      Kalau Tun boleh satukan pembangkang untuk mempunyai satu visi yg sama matlamat yg serupa BN pasti tumbang.

      Delete
  10. FUYOOOINKKKKK... OOINKKK

    NUJUM PAK BELALANG BERTARUH KERAJAAN NEGERI
    PAKATAN PUTUS HARAPAN BERTARUH ANAK @KRONI
    SATU KERUSI DI JAJA LAH LE SANA KEMARI
    TOKONG SENYUM SAMBIL TUNJUK 1 JARI TAPAK KAKI
    BANGANG NYER SI KUTTY BABI NI..1 KERUSI NAK KONTROL BANYAK KERUSI..


    KIKIKIKII..... BERAMBUSSS SAJA BARUA DAP@SINGAPORK INI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woiiii matpork

      Bersatu belum bertanding lagi pun dah dapat satu kerusi percuma tau!!!!

      Delete
    2. Ooi... Ilhsan dp UMNO... Sepatutnya Muhyiddin kena letak jawatan dan Bertanding lain.... Dia telah memgkhianati pengundi UMNO di situ.

      Delete
    3. Mat pork udah tiada ucapan berapi
      Hanya kata kata kesat dan caci
      Bangun tidor terus memgaji
      Ratip kesukaan pakatan babi
      Kecoh satu kampung satu kerusi
      Ini semua cerita udah basi

      Mat pork hidup tiada legasi
      Hanya perut penuh dedak diisi
      Matdey hebat sampai tiada pengganti
      Mat pork berhajat tapi belum layak lagi
      Pegilah belajar ke tahap paling tinggi
      Barulah ayat tu sopan kami sanjungi
      Ini Sudah pembaca blog nasihat beribu kali
      Kalau tak.mau kami selalu mengingati
      Elok berambus ke lubang labu labi
      Kata kesat mat pork berulang lagi


      #berambussss umnopork

      Delete
    4. 11:20,
      Ihsan konon...
      Kes peralihan di Perak sampai si metallik tu jadi MB hingga sekarang, ada bertanding lain ke...?
      Chitt, poorahh...!

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Mengkhianati pengundi UMNO?

      Lagi ramai yang telah mengundi UMNO yang merasa dikhianati UMNO.

      Kalau anak jantan bubar parlimen la, bukan berkokok depan ternakan ja.

      Delete
    7. 11.20.....ihsan dari umno bapak luuuu!!!

      Muhyiddin dipecat bukan dia cari pasal tapi sebab perbuatan dia jalankan tanggungjawab menyoal tentang duit rakyat yg lesap tu telah akibatkan dia dipecat......pecat bukan pasal tak bertanggungjawab tapi dipecat kerana jalankan tugas dgn bertanggungjawab.

      Apa ko tak tau ke sape jer yg berani bukak mulot soal pasal 1MDB sumer kena hempok......besar bahana puaka 1MDB ni ko tau tak???

      Ihsan hotak ko !!!

      Delete
    8. sabar bro the phantom..memang orang ameno skrang ni yg tinggal bodoh belaka..sbb tu tak de kemahiran berfikir aras tinggi..depa lupa kes kat perak tu.

      Delete
    9. 15.01....naik hantu teman dibuatnya.
      Bangang tak boleh diajor !!
      Salam perjuangan bro....

      Delete
  11. ada 1 nakhoda....tapi nakhoda pun tak tahu nak bawak kapal.......naikan layar, labuhkan sauh......mana kapal tu nak pegi????

    j.....tolong j.....kesian zahid.....perli najib ke tu????

    -dad-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kampong yg bodoh2 boleh la zahid tipu.

      Delete
    2. alohh..yg satu nakhoda tu pun dok main tepi je..yg nakhoda sebenar si badak tu..alih alih kapal depa tu yg tenggelam..

      Delete
    3. Teaman2 seperjuangan..

      Saya cukup kenal dgn this Irritating-Grinning Chap.

      Kita semua dah muak dan meluat tengok sengeh bodohnya si Jahid Komidi selama ini + pendurhakaannya terhadap the flamboyance, DS Anwar Ibrahim & The Grand Old Statesman, Tun Mahathir Mohammed.

      Delete
    4. Tak pergi manalah kapal tu.

      Karam je..

      Macam BN sikit hari lagi ler.

      Delete
    5. Teringat cerita Wak Jahid kata dia dah jumpa penderma zuhud dari Arab tu......Masha-Allah!!

      Delete
    6. Cerita yg keluar drp mulut sang penipu.

      Dia yg bodoh dan sanggup memperbodohkan diri sendiri.

      Apakah dia ingat rakyat ni bodoh mcm dia?

      Delete
  12. percaya lah. tak lama lagi style n warna baju yg tun m pakai pun akan d jadikan isu.

    sekarang pun kita bolih tergamam mendengar cemuhan2 palsu yg d lemparkan terhadap tun m.

    'desperate times call 4 desperate measures'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cemuh, cemuhlah esok lusa jgn lompat parti sudah lah.

      Delete
    2. aye aye Sir...

      I'm with you, pak rahman...!!

      Delete
    3. Orang yang sedang lemas, dengan jerami pun dia akan cuba berpaut.

      Delete
    4. Pak Rahman....bukan takat tu jer....esok celah ketiak Tun M pon diselak untuk dijadikan point.

      Betol kata Bro John Doe gitulah kalo org dah nak lemas.

      Delete
    5. Dah berapa kali dah lemas. Tapi siapa yg selamatkan dia sehingga menjadi jutawan besar hari ini kalau bukan Tun Mahathir!!!

      Ada dia pernah mengenang?

      Manusia apa mcm tu?

      Kalau tidak bagi makan anjing liar sekali pun ajing tu akan tetap menjaga rumah kita.

      Anjing pun tahu membalas jasa dan menghargai pertolongan kita.

      Delete
    6. Pembetulan : kalau kita bagi makan anjing liar sekalipun. Anjing tu akan tetap tunggu dan menjaga rumah kita.

      Delete
  13. FUYOOOINKKK

    DESPRET TIMES CALL 4 DESPRET MEASURE KATANYA
    ATAU DESPRET BOBOI DAN KRONI TAK MAKAN KENYANG
    JANGAN TEGAMANG CEMUHAN BAJU DAN IDUNG PULAK YAA...!!
    1 KERUSI JER GEBANG KUAT SAMPAI PILIHAN RAYA
    RAKYAT KETAWA BAGAI NAK GILA...

    BERAMBUSSSSS BARUA DAP@SINGAPORK

    INI KALI HAAAHHH..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernahkah boboi minta makan kat engkau?

      Delete
    2. 1059 ni minah gemuk yg selalu menempek kat fb tun

      Delete
    3. Minah gemok...

      Minah singapok badan gempal

      Duduk atas kerusi 24jam menampal

      Post yang basi sungguh bebal

      Adakah dedak di beri cukup Setimpal

      Delete
    4. Tidaklah pelik kenapa negara kita sekarang dah mcm kandang babi...?

      Kerana - masih ramai lagi rakyat2nya yg macam babi spt 10:59...!

      Delete
    5. Itu je mat oink oink mampu komen.

      Sahabat serigala dan J putar alam tak nak bantu ka.

      Kesiaaan dia.

      Delete
    6. bro john doe

      Some goon is plagiarizing & attempt to spin pak rahman's words of wisdom. Subsequently, the said goon ended exhibitng his idiocy and desperado image. That's what he has been doing all this while

      Delete
    7. Oinkkkk...Oinkkkkkk phewiiiiiiiittttt. Itulah matpork

      Delete
  14. Salam semua.

    Saya pernah terbaca seorang yang gst berkata contohnya kalau kita belanja RM 1,000, gst hanya RM 60. Cukai gst akan lebih mengenakan orang kaya.

    Saya ingin memberi contoh kenapa mangkuk jamban dulu saya beli RM 150 sekarang dah jadi RM 250.

    GST akan kena kepada semua peringkat aktiviti yang memberi nilai. Contohnya daripada bahan mentah, pengangkutan, pemprosesan di kilang, pembungkusan, pemborongan, peruncitan hinggalah kepada pembeli akhir semua kena cukai.

    Di negara2 lain, dengan gst, cukai2 lain dikurangkan atau dimansuhkan. Di Malaysia, cukai apa yang kita kurangkan atau mansuhkan???

    Jadi betulkah RM 1,000 tu masih RM 1,000??? Ke dah jadi RM 1,400???

    Ikan kembung dah hampir RM 20 sekarang!!!

    Kalau kau tu bodoh, jangan tunjuk pada orang. Selidik dulu.

    Hanya orang bodoh je yang suka cukai ditambah lagi. Apa punya bangang kau ni???

    Gst RM 60??? BANGANG NAK MAMPOS!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr nobody..hujah hang memang baguih..patut hang ikut siri jelajah kempen untuk orng kg dan makcik felda...respek hang..dan anology mangkuk jamban tu is da best

      Delete
    2. Tahun 2009 dan 2010 sebelum adanya gst lagi, saya telah diminta untuk mengkaji VAT (value added tax/nama lain gst) di China dan beberapa negara lain lagi.

      Sebab itu saya tahu sedikit sebanyak kelebihan dan kekurangan gst.

      Mangkuk jamban tu pula bila saya balik Malaysia (saya kerja di luar dulu), toilet saya berlubang di bawah tanah. Kisah tu sebenarnya kisah benar. Terima kasih.

      Delete
    3. Bro Nobody.....rata2 rakyat Msia tau GST ni bagi beban pada harga barang2 dan kos hidop.......cuma macaiiiii Penyamun & Co jer yg kata GST akan menurunkan harga barang......

      Yg educated dan membaca sumer tau hal sebenar.......info di hujung jari yeoooopppp.......walau macam mana digula2kan dengan rumah rakyat laaaa......BRIM dinaikkan.....rakyat didulukan laaa tapi bagi golongan yg educated dan berpengetahuan itu sumer cakap air lior basi jer.....tak masuk kepala pon.

      Kesah sedara pasal mangkok jamban tu memang teman pecaya.....yg mangkok hayon jer yg tak caya dgn cerita sedara.....

      Dalam pada prihatin pada rakyat tambang pengangkutan awam macam keretapi naik, tol naik, minyak masak naik......baru ni harga makanan di bazar Ramadhan pon naik.....sewa tapaknya pon naik......sewa rumah naik juge....sumer benda naik yeoooppp......

      Tapi bagi org yg sedaapppp kedarah duit org apa yg dia tau......kesana kemari tak sudah hidop bermewahan atas duit org. Dahlah duit kita disebat....dia tekan pulak kita.....tapi pastu dgn selamba berok mintak kita sokong dan expect kita sumer respect dia......kalo tidak kita akan disamaaannnn!!!

      Haramjadah punya Raja Kapor !!!

      Delete
    4. bro phantom
      semua naik bro sampai bro pun boleh naik hantu....hehehe hanya ketinggian badak je yak boleh naik.dari dulu sampai laa ni gitu je..

      Delete
    5. Ye bebenor kata mike bro.....
      Hehehe

      Delete
    6. Mcm mana boleh jadi menteri kalau mathemethics pun failed.

      Delete
  15. Mat pork udah tiada ucapan berapi
    Hanya kata kata kesat dan caci
    Bangun tidor terus memgaji
    Ratip kesukaan pakatan babi
    Kecoh satu kampung satu kerusi
    Ini semua cerita udah basi

    Mat pork hidup tiada legasi
    Hanya perut penuh dedak diisi
    Matdey hebat sampai tiada pengganti
    Mat pork berhajat tapi belum layak lagi

    Pegilah belajar ke tahap paling tinggi
    Barulah ayat tu sopan kami sanjungi
    Kini pembaca blog nasihat beribu kali
    Buat rugi boreh selalu mengingati

    Bila nak taubat ini budak babi
    Elok berambus ke lubang labu labi
    Kata kesat pasti berulang lagi
    Kami dah bosan tahap ciput babi

    #berambussss umnopork

    ReplyDelete
  16. Nobody...

    You're somebody with class. Teruskan berjuang dgn propagation bernas, robust asalkan tidak mencarut karut.

    Salam perjuangan.

    ReplyDelete
  17. Kalau PH menang..apa agaknye terjadi kat media arus perdana mcm tv3 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TV3 = swasta.
      Takde kena mengena dgn kerajaan yg memerintah pun.
      Demi survival kelangsungan hidup, terpaksa jadik penjilat.

      Jadik,
      Sama tak TV3 dgn polisi yg dah jadik darah daging UMNO...?
      Sama tak TV3 dengan chai2 Samsung A9...?

      Delete
    2. tp bro 1151..even cnn, bbc, nyt pun bantai presiden trump..awat tv3 xnk critic najib..ape masalah tv3 ni..tiap ari asik nk bantai tun je

      Delete
    3. Rumusan kipas brand TV3.

      Bila Islam dikebelakangkan dlm kehidupan.
      Demi survival.
      Demi pengekalan kuasa.
      Matlamat akan menghalalkan cara.

      Dosa, pahala, hari pembalasan, kewujudan tuhan - tolak tepi...

      Cara hidup beginikah yg ingin kita teruskan dan ingin kita wariskan kpd generasi2 seterusnya...???

      Delete
    4. Whatever 12:19 (Syurga neraka ketentuan Illahi).

      Khas untuk UMNO dan balaci-balacinya:

      Adios Amigo Adios UMNO

      Adios amigo, adios my friend
      The road we have travelled has come to an end
      When two love the same love, one love has to lose
      And it's ph who I long for, it's PH I will choose

      Adios compadre, what must be, must be
      Remember to name one muchacho for me
      I ride to new place, where my life I must go
      Adios amigo, adios umno

      Adios compadre, let us shed no tears
      May all your maรฑanas bring joy through the years
      Away from these memories, my life I must spend
      Adios amigo, adios my friend


      Peminat Jim Reeves & Elvis Presley

      Delete
    5. Elok pulak Elvis Presley mati tinggalkan nama legend sampai hati ni dusebut org.....harta pon yg diusahakan sendiri.....tak macam bapak penyamun mati tinggalkan nama busok....harta pon hasil samun....

      Delete
  18. .. entah macamana lah zahid tenguk heiraki @ struktur harApan ... lain lah kalau nama Anwar Ibrahim .. Mahathir ... Wan Azizah ... tertera sama level ... atau sebaris ..

    kan Anwar Ibrahim yang paling atas .. ini yang membuat UMNO mengelabah ... kalau nama Mahathir, senang ada isu Forex ... nyanyuk lah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb..dlm ph tu semua yg otai otai..tu yg depa gerun..tun m, anwar, dr azizah..mau tak tido depa..
      barisan pelapis pun baguih jugak..bn ada sape? kj? kikiki

      Delete
  19. Kwn2 yg istiqamah dgn perjuangan,jom segera ,kita mesti bergerak turun padang,sedarkan mana2 sahabat handai,rakan kerja dan kaum family utk mengundi PH dlm Pru kee 14 ni,insyallah ada cahaya di hujung terowong,no pain no gain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12.11.....Sokong !!!
      Setiap dari kita bersama2 galas tanggungjawab beri kesedaran pada family terutama yg dikampong2.....yg tua2 macam mak ayah saya yg IT illiterate (tak tau pasal IT)......mereka ni akan terima apa saja yg berita tv dan suratkabar cakap.......ini yg perlu kita jelaskan keadaan dan info2 yg sebenar yg disembunyikan dari pengetahuan org2 kampong......sebab mereka nilah yg diharap parti perompak untuk memangkah.

      Apabila balik kampong sediakan artikel2 dan berita2 terkini dalam laptop kemudian panggil sedara mara....tunjukkan pada deme dan bagi penerangan.

      Begitulah yg teman buat selalu sampei semua sedara mara teman yg tua2 udah paham cerita sebenornye.

      Salam perjuangan bro......

      Delete
  20. Berita Terkini. Habih jahanam propa Umno sekarang. Diorang retreat sat. Tengah duk ngeteh Jasa duk belanja guna duit Najib. Mr J dan Kiky sibuk bincang nak hentam sapa dalam hierarki harApan.
    Cina dan kapir dah takbley jalan. LGBT dan Yahudi langsung tak lekat.

    Mungkin kena guna khidmat khadam Umno Haji Hadi untuk keluar fatwa... haram angkat pemimpin wanita. Haramkan itu ini. Tapi Nazeri, Kak Ijat dan Maknda Pengerang pulak akan mengamuk. Jadi kena hold on.

    Mat Pantun Kahkaahkahkaahhh dah pitam sebab Pak Othaman nak jumpa face to face. Pantun dah siap dalam 30 baris tapi tak dapat publish sebab tangan dok ketaq...

    Sekian laporan aktiviti A9. We will be back!

    ReplyDelete
  21. Pedulikan apa saje cemuhan dan pelekehan mereka,juga jgn mudah termakan pujuk atau umpan,sayangilah negara kita,inilah satu2nya tanah air kita milik semua anak bangsa msia,jgn dijahanamkan oleh petualang bangsa yg bertopengkan agama,bangsa dan negara,cukup2lah kita dp terus diperbodohkan.....brim,kain pelikat ambil ,itu duit kita-rakyat,tapi undi utk PH.....

    ReplyDelete
  22. mati akal satu hal..lepas ni meroyan dan akhir gila babi..

    ReplyDelete
  23. Logo Harapan lebih bermakna dan menarik hati pengundi terutama dikelate dgn tertera terangan huruf PAN dgn warna oren yg menunjuk warna amanah, menjadi kekuatan pada parti amanah bersaing dgn Pas nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serambi Mekah kini digelar Serambi Awie.

      Sekolah Pondok Tahfiz kini tukar Sekolah Rock Tahfiz.

      Nyanyian nasyid dan ceramah ganti dengan tarian gelek punggung Mek Klate.

      Membengong Bersama Ulama.

      Delete
    2. Tak kisah...Awie dah expired pun...!!

      Delete
  24. Bro Malaysiabaru terbaek bantai
    Pencacai terkedu gigi bersepai
    Masuk ke Budin ingatnya pandai
    Dia disini cumanya keldai!

    Hari tu Pak Rahman,cuma mendidik
    Nasihat abang kepada adik
    Tapi pendedak dah salah bedek
    Batu api akalnya pendek!

    Bro Malaysiabaru dan bro2 lain
    Teruskan bantai you're the man
    Um-no no kini terlondeh kain
    Tak lama lagi nak kena simen!

    Mat Singapork dah sebut nujum
    Berbangsa India kita dah maklum
    Di Putrajaya sudah kerumun
    Ubat pengasih si Laila Majnun!

    Kalau bernujum pasangannya bangang
    Takde Biskins aku meradang
    Emas berlian ku mahu bergantang
    Jet kerajaan biar ku pegang!

    Sudah gabra apa nak buat
    Nampak Pakatan bertambah kuat
    Saleh,Rahman,pi cari ubat..
    Eee..Sg Buloh, ramai ni tak muat!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan bertamhah ummpph kalau pantun berseni tinggi bro Fan Tun diwarnai dengan pantun bro Perak Man.

      Peminat Setia.

      Delete
    2. Kepada Bro Fan Tun, Pak Othaman, Pak Rahman, Bro John Doe, Mat Noor, Perak Man, Malaysiabaru, Zack, Nobody, Diny dan sumer Anon2 yg sekapal.........dan tidak lupa Tuan Shahbudin selaku Admin Blog.........teman ucapkan Syaabaassss dan Syabas atas sokongan padu yg solid-molid bersama membantai-hempok macai2 penyamun di sini.

      Walaupun tidak berjumpa kita tetap berjaya bersatu hati.....itulah semangat kental dan sejati yg kita bina bersama di sini....!!!!

      Alang2 menyelok pekasam biar sampai ke pangkal lengan.....

      Salam perjuangan ikhlas dari teman kepada sumer yg sekapal dan sehaluan.....ayoh bersatu kita!!!

      Delete
    3. tak sebut pun nama aku bro the phantom..kikiki..

      Delete
    4. Ala-ala..keciannye..!! Walau tak terukir di bibir nan merah, namun tetap bersemadi di hati, sdraku Phantom.

      Delete
    5. Manusia ni kalau betul hatinya maka betullah perbuatannya.

      Kalau hati dah tak betul segala galanya pun tak betul!!!

      Mulut saja manis tapi hati cukup busuk

      Delete
  25. Kepada pak2 menteri, caii2 sekali..Keutamaan #1 masa kini adalah..
    kena kasi tendang dahulu Umno/BN keluar dari Putrajaya!

    Logo ke lambang ke..#2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spot on bro UP the Moderates. KicK & boot them out from Putrajaya. Enough is enough of their miserable delivery since 2003. Once again, we will witness the emergence of the dashing leadership of Mahathir-Anwar with the strong & major support of all walk of life for the happiness, prosperity & progress of the nation.

      Delete
  26. fantastika sdra fan tun.

    saya tak reti berpantun.

    saya tahu rosmah pernah membenarkan upacara 'pooja' d buat d rumah nya.

    dlm bab ini , yg saya tahu ,najib hanya jadi 'passive observer'.

    saya berani bertanggung jawab kerana ia nya benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriously? dia buat pooja macam cerita hindi tu ke? biaq betulll..syirikk dah..orang ameno bukan main kate ph pendukong lgbt, yahudi la, evangelist la..

      Delete
    2. benar ! benar ! benar!.

      rosmah bolih saman saya jika fakta ini tidak benar.

      saya tlh memaklumkan kpd umum juga bahawa najib tidak habis pengajian nya d Nottingham University.(makna nya dia adalah lah uni drop out).

      saya tlh d cerca ,d cemuh n d tuduh sebagai seorang penipu. saya sudah lama mencabar agar tindakan undang2 d ambil d atas kenyataan saya ini.

      'Berani Kerana Benar'.

      Delete
    3. Masya Allah...this is NEWS pak rahman...!!

      Delete
    4. yes sdr Othman n other rakan2 seperjuangan,

      give me yr hp nos so that I can wa n share my views n anecdotes that I hv written so far.

      semua nya ini akan saya gunakan utk membantu rakan2 menjatuhkan pasangan klepet ini d Pekan nanti - Insya'allah.

      Delete
    5. .. lebih india dari bekas PM berasal dari india.. buat satu hal lah... berapa kos nya dan dia bayar sendiri ke?..

      Delete
    6. gerenti nanti ada yang ckp ni semua fitnah...pada mereka rosmah ni kan suci da khatam qoran pergi umrah sayang pada kanak2 dan macam2 lagi la..

      Delete
    7. Pak Rahman.....masha-Allah sampai gitu sekali???

      Gitulah kalo hati dah gelap dgn keduniaan.....kejar pangkat, nama dan wang ringgit hingga lupa dunia hanya persinggahan.

      Yang disebat dirembat takkan dibawak ke liang lahad. Akhirnya ditinggalkan jugak......bersungguh2 di dunia tapi tak bawak apa paedah pon di akhirat.

      Allah Taalalah sebaik-baik saksi perbuatan mungkar yg disembunyikan. Mahkamah Allah tak dapat nak dirasuahkan.....hati, tangan dan kaki bercakap sendiri.....Allahuakbar....tapi orang macam tu apa yg dia pikirkan bagi deme dunia ni ialah segalanya.....tu sebab hilang malu pada Allah swt.

      Cakap mulot meletop2 takut pada Allah saja tapi kalo tak disertakan dengan hati yg lurus dan jujur.....tuungguuuuulah balanya.

      Delete
  27. Spot on bro UP the Moderates. KicK & boot tHem out from Putrajaya. Enough is enough of their miserable delivery since 2003. Once again, we will witness the emergence of the dashing leadership of Mahathir-Anwar with the strong & major support of all walk of life for the happiness, prosperity & progress of the nation.

    Salam Perjuangan & HIDUP PAKATAN HARAPAN...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thumbs-up ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘

      Salam Perjuangan Pak Othaman.

      Delete
  28. Ni zaman digital....yg jual ikan naik moto kat kampong jerrr pakai dacing karat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dacing sudah byk tipu orang worrrr..

      Delete
    2. dan...dah ketinggalan dek zaman...oudated..!!

      Delete
  29. no hal.. harapan boleh tukar logo yg ada rupa rosmah.. tengok umngok nak kutuk ke tak? heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. logo badak pun ok..meroyan tak orang ameno nanti?

      Delete
    2. Hissh...jgn pakai logo badak. Nnt dia suruh lasyer dia saman hg. Badak kan ikon dia. Dh dipaten...utk kegunaan dia shj.

      Delete
    3. 13.40....cakap tengok kiri kanan dulu yeoopppp......kang tak pasal kena hempap dgn badak kang....

      Delete
  30. Topik kali ini "UMNO SAH MATI AKAL" hampir tepat dengan jangkaan saya "Arwah UMNO'.

    ReplyDelete
  31. .. nak tanya pasal gst dihapuskan... malu.. nak tanya pasal 1MDB.. takut kena balik.. kalau masa Mahathir tegur dalam UMNO dan bersama dengan Muhyiddin desak Najib kan lebih baik.. antara UMNO.. Najib Penyamun jugak yang di pilih..

    apa pun pandangan negative... tetap penubuhan 'A', memberi kesan.. menyusahkan BN!

    .. bukan satu pemimpin UMNO yang akan tumbang..

    ReplyDelete
  32. Malaysian Cybertrooper16 July 2017 at 14:26

    Pak Rahman,
    Looking at what you wrote about the pooja event and statement after statement released by various parties even the short video on Youtube titled "Rosmah perempuan puaka", I am more and more incline to say that we are being govern by those who no longer worship the almighty Allah swt and the rule of thumb is simple, kalau Allah pun derang dah tak takut, mana ada lagi istilah halal & haram dalam tindak tanduk mereka... Ini yg menyebabkan negara berada dalam keadaan begini sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. on d advice of friends, I hv uploaded some of my video recordings onto U TUBE.

      just type 'rahman jpc' n it wil appear.

      selamat menonton.

      Delete
    2. Thank you Pak Rahman.....yuppp...will do.

      Delete
  33. Rosmah kan seguru dgn Mona Fandey.

    Najib and all these pests are under the spell of the witch Rosmah Mansor.

    I put a spell on you, because you're mine
    You better stop the thing that you're doin'
    I said, "Watch out, I ain't lyin'", yeah
    I ain't gonna take none of your, foolin' around
    I ain't gonna take none of your, puttin' me down
    I put a spell on you because you're mine, all right

    I put a spell on you, because you're mine
    You better stop, the thing that you're doin'
    I said, "Watch out, I ain't lyin'", yeah
    I ain't gonna take none of your, foolin' around
    I ain't gonna take none of your, puttin' me down

    ReplyDelete
  34. Saya baru saja balik dari kenduri doa selamat Wida'. Terjumpa kawan lama, quick exchanges of usual greet. So friend, what do think....he responded State remained but federal oould be shown exit door. I asked, would it be the same for state if TDM met White Hair for a monopoly game. The answer was YES but time could be a factor.PERIOD

    Since the official HARAPAN logo and line up were introduced, a sudden hail storm started to shower the new front. Najib and his warning of putting nation at risk. Zahid and his threat of using his ROS to make life difficult for the registered to be HARAPAN, questioning about leadership and the positions of the 3 musketeers. Rahman Dahlan and his query about policies of that of national interest...etc etc etc.

    Why all these?? UMNO SAH MATI AKAL.Period

    ReplyDelete
    Replies
    1. We missed your touch so much, bro, especially the jing jibo introductory. A big round of applause & welcome back for another heavyweight... rakan seperjuangan from Sarawak.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Sdra Rahman 2..

      Rintihan & lolongan pelajar2 universiti, anak2 muda yg dicicirkan batuan Brim, trainee teachers + sokongan jitu rakan2 dari Sabah/Sarawak pasti menjelmakan landslide victory untuk Pakatan Harapan. Saya yakin itu...!!

      Delete
  35. Pelapis PH future leader,
    Pelapis BN langsung takder.

    Harapkan KJ hilang 100 juta,
    Kaki curi KLEPTO juga.

    Harapkan Azalina,
    Dah macam jantan gaya.

    Tinggal Jho Lo jadi ganti,
    Shanghai Suite takbley lari.

    Taiwan, Vietnam, Hong Kong,
    Tempat selamat untuk melancong.

    Jatuh BN di Malaysia,
    Jho Lo 2 passport akan disita!

    Habis sita jadi pelarian,
    Wanted list Interpol jadi sasaran.

    ReplyDelete
  36. What a joke u guys..
    Budin mungkin tak bagi tahu..

    Pakatan pembangkang di wujudkan semata2 nk jatuhkan mahathir..
    Skrg pembangkang amik dier jadi salah sorang ketua..?
    Rosak la negara kalau ketua2 hipokrit mcm ni..
    Bang budin pun.. tersentuh ke org ckp pasai logo??
    Wakakaka.. tader org lain ke pembangkang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TANAH MELAYU DAH X WUJUD..YG ADA HANYA MALAYSIA..AISSHH, BUTA SEJARAH ORANG AMENO NI..NAPE? TAKUT BGAN GABUNGAN TUN M DAN ANWAR KE? MAK MAH DAH X LEH TIDO KE?

      Delete
    2. ameno lg rosah sbb si badak jd pemimpin..si klepet berbibir merah tu hanya boneka..tu yg jln kepit

      Delete
    3. Program badak dpt berbelion..subsidi lain kena tarik..si badak pkai jet rasmi kerajaan..yg lain bayar gst..badak sini , badak sana, semuanye badak..sapekah badak?

      Delete
    4. Cuba kau senaraikan jasa2 antara Tun Mahathir dan Najib Tun Razak? Antara mereka berdua..siapakah Raja klepet paling Masyhur di dunia?

      Tanah Melayu kini..hanya tinggal brp2 kaki persegi sahajalah.. rizab2nya sudah di jual/gadai kepada negara China komunis ?apa lagi yang tinggal wahai tanah melayu kini?

      Wakakaka atau wakikiki lah.. nanti,Lagu Negaraku ditukar ke alih bahasa Shenzen, nanyang..baru kau akan gelak tak keluar bunyi.

      Delete
  37. Tanah melayu kini,

    U will cry if sabah n sarawak put a cap on yr masters

    ReplyDelete
  38. Tepat pandangan Din. Pakatan Harapan mempunyai ramai pemimpin muda yang berkebolehan menerajui pelbagai jawatan jika berjaya nenawan Putrajaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Contoh Terbaik anak kampung dari Trengganu kite, Rafizi Ramli (RR) whom I dub him as Rock & Roll Rafizi.. he really rock & steam-roll those BeNawe (BN) scoundrels with facts and figures.

      Anak muda ini terpelajar, cekal, berani, tangkas, gigih, petah, bijak & tidak mengejar jawatan. Tun Mahathir pun kagum dgn kehebatannya.

      Delete
    3. Agreed with Pak Othaman.

      Psst2..
      Saya pun dari Ganu kite juga hehehe..๐Ÿ˜Ž

      Delete
  39. Sdra Othaman and those close to dr rais hussin.....

    I appeal to you guys.....get tdm to speak to taib. Joe listens to taib. Sarawakians are serious about autonomy. Factually we hv 7 years to decide whether to leave or remain. With tdm's newfound stance viz good "governance", sarawak may hv a change of heart...nonetheless it has to be a win-win position. Bring back those glories to malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will deliver your message to chedet cc, Insya Allah

      Delete
    2. I pray Allah Taala will bless Chedet with good health and longevity......ameen.

      Delete
  40. UMNO TAK AKAN MATI....
    YANG MATI PUCUKNYA....
    SUDAH TIDAK NAIK ???????....
    IBARAT SEORANG LELAKI MATI PUCUK...
    CAKAP PONG-PANG-PONG PANG PASAL WANITA..
    TAPI BENDA TU DAH LEMBIK..
    APA GUNANYA LAGI......

    HI...HI....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tua2 berpesan..

      elakkan MATI aib yg tak perlu dimandikan, dikafankan, dikuburkan & ditalqinkan...
      iaitu MATI PUCUK..!!

      Sekarang saya nak tanya, siapakah yg menanggung keaiban besar seantero dunia..?? Sila beri jawapan.

      Delete
    2. betul tu..sapekah yg kesipuan sekarang? kikiki..tepuk dada tanya iman..tun m rilex je..yg satu tu gelabah

      Delete
    3. 17:20...

      Itulah salah satu taktik mencuit hati makcik2 & pakcik2 di kampung maupun di bandar ketika saya turba (turun ke bawah) berkempen.

      Delete
  41. 10 Soalan Yang Patut Ditanya Rakyat Mengenai Logo & Carta Pakatan Harapan
    13 Julai 2017, pakatan pembangkang yang mengelarkan nama mereka sebagai Pakatan Harapan melancarkan logo dan carta organisasi baru mereka.

    Usah terima bulat bulat apa yang mereka hidangkan itu. Rakyat harus jadi kritikal dan bertanya balik soalan pada pakatan pembangkang ini. Kita lihat apa jawapan yang mereka hendak jawab.

    Selain Mahathir yang tersasul dan tersalah sebut Mat Sabu sebagai Presiden UMNO, ada beberapa lagi perkara pelik pada logo dan organisasi Pakatan Harapan itu. Rakyat harus tanya untuk mendapatkan jawapan dan kepastian.

    1. Ada tiga jawatan utama dalam Pakatan Harapan. Ketua Umum, Presiden dan Pengerusi. Siapa lebih “power”? Siapa akan jadi calon PM? Jika carta ini diserah untuk kelulusan ROS, apakah boleh diluluskan orang yang berada dalam penjara untuk ketuai sebuah parti?

    2. Kit Siang tiada dalam carta. Apakah peranan sebenar Kit Siang ? Menjadi “Godfather” atau “Mursyidul Am” dalam Pakatan Harapan?. DAP ada 37 kerusi, paling banyak tetapi nama Kit Siang tiada. Ini sesuatu yang pelik.
    3. Kedudukan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali adalah lebih rendah tarafnya berbanding Mat Sabu, yang hanya mendapat elaun sahaja dari Persatuan Bekalan Air Penang secara bulanan. Mat Sabu jadi Timbalan Presiden, Azmin hanya Naib Presisen sahaja. Mat Sabu tiada kerusi DUN dan Parlimen lebih tinggi kastanya dari Azmin. Kenapa jadi begitu?

    4. Apakah Azmin Ali mengiktiraf “hidupnya” Pakatan Harapan ini? Azmin tidak hadir semalam dalam mesyuarat. Azmin setuju atau tidak? Ini kerana Azmin pernah sebut Pakatan Rakyat masih lagi hidup. Dalam Harapan tiada PAS. Azmin perlu beri reaksi dan pendirian, tidak boleh diam seperti aksi dalam tandas sahaja.

    5. Bagaimana rupa bentuk kabinet bayangan Pakatan Harapan ini? Siapa sebenarnya calon PM? Berapa ramai yang akan jadi Timbalan Perdana Menteri dan agihan kabinetnya bagaimana? Bolehkan PPBM yang ada satu kerusi dapat banyak jawatan?

    6. Logo Harapan adalah jelmaan logo DAP. Huruf A yang ditonjolkan sebagai simbol itu adalah roket sebenarnya. Jika digantikan A itu dengan lambang roket masih membawa maksud yang sama. Benarkah begitu?
    7. Logo Harapan ini direka oleh DAP. Teresa Kok pada 11 Jun 2017 menyatakan logo Harapan perlukan “final touches” daripadanya. Bila disemak dengan logo “Hope” atau “New Hope”, logo Harapan ini sebenarnya mirip kepada rekaan puak Evangelist DAP. Logo serupa ini banyak didapati di Israel. Apakah logo ini sengaja dibuat begitu untuk mendapat dana dari luar sana?

    ReplyDelete
  42. 8. Tiada identiti dan warna PKR dan PPBM dalam logo Harapan. Terus hilang, tiada mata lebam dan bunga. Warna pun ambil warna PAN dan jelas tertera pada logo perkataan PAN. Apakah logo ini diinspirasikan dari ketulan ketulan lambang PAN yang dicantum menjadi roket?

    9. Harus diingat, logo dan carta organisasi ini masih belum lagi diluluskan oleh ROS. Ini bermakna apa yang dibuat semalam itu hanyalah “showcase” sahaja. Belum sah dari segi undang undang dan logo ini masih belum layak dicetak pada kertas undi lagi. Bila secara rasminya hendak “submit” logo dan jawatankuasa penaja pada ROS? Mahu pakai logo Harapan ini atau logo parti masing masing dalam PRU14 nanti?

    10. Kit Siang, Guan Eng, Rafizi dan Azmin tidak hadir semalam semasa pelancaran logo dan carta. Apakah akan ada perubahan pada carta dan logo lagi selepas ini?

    Boleh jadi berubah lagi kerana dulunya, Mahathir dan Wan Azizah sama sama jadi Penasihat. Kini jawatan Penasihat sudah tiada. Mahathir jadi Pengerusi dan Wan Azizah jadi Presiden. Kenapa tidak beri sahaja jawatan Penasihat itu pada Lim Kit Siang?

    Boleh jadi akan berubah lagi lepas ini. Jika tidak, Kit Siang mahu hadir atas kapasiti apa dalam mesyuarat Pakatan Harapan?

    Inilah 10 soalan yang rakyat wajib tanya pada pakatan pembangkang. Soalan terakhirlah kalau hendak tanya, betulkah hidung Mahathir diambil menjadi logo baru Pakatan Harapan?

    Apakah mahu rakyat ingat pembangkang, ternampaklah Mahathir? Apakah ini cara halus untuk tawan undi undi Melayu dan golongan muda yang baru setahun jagung mengenali Mahathir?

    Kalau benar, jelaslah Mahathir kini hanya jadi kuda sahaja untuk DAP dan sanggup berada bawah telunjuk Anwar sekarang untuk menghancurkan Putrajaya. Jangan benarkan pakatan pembangkang sebegini memerintah.

    Buat logo dan carta pun carca marba, apatah lagi kalau perintah negara. Rakyat kena tanya dan soal mereka. Pembangkang tidak akan beri jawapan, mereka akan putar belit dan beri jawapan lain jika 10 soalan ini ditanya pada mereka. Cuba tanya tengok kalau tidak percaya.

    ReplyDelete
  43. Anwar Nombor 1 & Mahathir Nombor 2 Dalam Pakatan Harapan.
    Struktur kepimpinan tertinggi Pakatan Har⚠pan (PH) yang terbaru telah menyerlahkan lagi kekalutan, ragu sesama sendiri dan tiada kepakatan dalam pakatan pembangkang.
    Lebih-lebih lagi apabila ada 3 ketua di dalam 1 struktur tersebut. Anwar Ibrahim adalah Ketua Umum, Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi dan Wan Azizah Wan Ismail sebagai Presiden.

    Sesiapa sahaja akan mempersoalkan, malah ada yang menyindir konsep 3 kepala 1 organisasi ini. Penyokong-penyokong pembangkang pula 'No Comment' hanya mampu menyaksikan sandiwara dan sarkis pemimpin-pemimpin mereka itu.

    Portal-portal pro-pembangkang pula begitu jelas cuba menutup kejanggalan strutur 3 ketua ini dengan tidak memperbesarkan isu fundamental ini. Malah ada portal pro-pembangkang yang hanya melaporkan jawatan Wan Azizah di penghujung laporan mereka, mungkin dengan harapan pembaca tidak sedar dengan kewujudan 3 kepala 1 badan ini.

    Tetapi segala putar belit, sandiwara pembangkang dan media-medianya down the drain apabila portal Keadilan Daily telah mendedahkan siapa boss tertinggi dalam PH. Ianya bukan Mahathir malah Mahathir sebenarnya di bawah orang ini!

    KeadilanDaily melaporkan bahawa majlis Presiden Pakatan Harapan telah mengumumkan Ketua Umum KEADILAN Anwar Ibrahim sebagai pemimpin nombor SATU gabungan itu.
    Laporan ini bermaksud Mahathir hanyalah orang kedua dalam PH dan perkara ini sudah pasti bakal menjadi perbualan panas semua orang jika anda tahu.

    Anwar yang mempunyai kuasa eksekutif dan kata putus terakhir dalam pembuatan keputusan PH bukannya Mahathir.

    Ironinya, seorang banduan yang berada dalam penjara dan yang pernah merengkuk penjara disebabkan oleh Mahathir sebelum ini adalah ketua Mahathir dalam PH sekarang ini!

    Malah Mahathir pernah berkata bahawa Anwar tidak boleh menjadi perdana menteri kerana moralnya yang teruk dan seks songsangnya.
    Tetapi sekarang, Mahathir seorang negarawan berada di bawah orang yang rosak moralnya itu.

    Imagine that!

    Seperkara lagi, penulis perhatikan pihak BN masih lagi berlembut dalam isu Anwar calon Perdana Menteri ini.

    Bayangkan jika ianya adalah pemimpin BN. Penulis yakin puak pembangkang akan membongkar kembali segala sejarah silam tentang episod seks songsang, zina dengan wanita lain dan video-video yang pernah didedahkan sebelum ini. Pembangkang akan menggunakan isu ini sepenuhnya tanpa belas kasihan.

    Tetapi setakat ini, pihak BN tidak melakukanya. BN masih berlembut hati.

    Yang ada adalah seorang pemimpin yang melanggar prinsipnya sendiri dan kini berada di bawah seorang banduan yang beliau sendiri cop sebagai rosak moralnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snwar sedang udahan perbicaraan semula kerana mualaf shafeei terima 9.5 jota dari najib...siapa yg syafeei bayar untuk pastikan abwar bersalah?...
      Budok Sefool sedang ketaq lutut...

      Delete
  44. Carta Kepimpinan Pakatan Harapan - Hanya “Hoodwink” DAP Untuk “Melayu Screw Melayu”
    Pakatan Harapan meneruskan hasrat DAP mahukan ‘Melayu skrew Melayu” melalui carta organisasi mereka dalam senarai kepimpinan mereka.


    Parti yang dominan dalam Pakatan Harapan ada lah DAP , DAP yang menentukan segala nya.


    Tetapi demi tidak menakutkan orang Melayu , maka DAP membiarkan pemimpin melayu di tonjol kan sebagai memerintah Pakatan Harapan , tambah lagi apa ada pada jawatan tersenarai selagi belum pilihanraya.


    DAP dengan selamba sahaja boleh manipulasi undian CEC parti nya , apa lah sangat biar kan nama nama pemimpin Melayu menjadi senarai untuk di pamirkan kepada rakyat.


    Maka terlihat lah Perdana Menteri De Facto tersenarai di bawah sebagai konon nya pemimpin “3rd tier”.


    Sila lihat temberang di bawah ini:-


    Ketua Umum:
    Datuk Seri Anwar Ibrahim
    Pengerusi:
    Tun Dr Mahathir Mohamad
    Presiden:
    Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
    Timbalan-Timbalan Presiden:
    Tan Sri Muhyiddin Yassin
    Lim Guan Eng
    Mohamad Sabu
    Naib- Naib Presiden:
    Datuk Seri Mohamed Azmin Ali
    Datuk Seri Mukhriz Mahathir
    YB Chong Chieng Jen
    Salahuddin Ayub


    Ketua Setiausaha:
    Datuk Saifuddin Abdullah


    Tun Mahathir yang konon nya bertaraf wali kini di letak kan dibawah Anwar Ibrahim , seorang yang dia sendiri sebut “sambil dia liwat , dia masterbate mangsa dia’.


    Begitu lah taraf Mahathir di bawah struktur terbaru Pakatan Harapan.


    Sebenar nya senarai yang di keluarkan ini telah di persetujui oleh “Uncle Lim” kerana demi mahu “hoodwink” orang Melayu untuk meyakinkan mereka bahawa kepimpinan Pakatan Harapan ada lah kepimpinan dipenuhi oleh Melayu.


    DAP hanya perlu 20% sahaja undi orang melayu untuk PRU14 ,kerana yakin mereka sudah dapat undi orang bukan melayu terutama nya orang Cina 90% ke dalam gengaman mereka.


    Maka demi mahu memberi keyakinan kepada orang Melayu terkeluar lah list list konon nya Anwar di atas kemudian Mahathir selepas nya dan Dr Wan Azizah selepas nya.


    Malah TS Muhyiddin di letak setaraf “taiko” Pakatan Harapan sendiri ia itu Lim Guan Eng


    Apa ada pada senarai ini semua hanya lah pembohongan di siang hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dap lah jadi talian hayat umno yg penuh dengan skendel...

      Delete
  45. Rakyat boleh menguji mereka ini dengan isu Islam , LBGT atau berkaitan agama , dan lihat lah sama ada mereka ini akan berani bersuara. Jawapan nya tentu tidak.


    Malah rasuah nyata Lim Guan Eng pun mereka tidak berani tegur atau suruh letak jawatan.

    Selain itu , senarai pembohongan di siang hari ini tidak akan berani menyebut cukai gantian GST selain hanya mahu popular konon nya mereka akan tolak GST.


    Mereka tidak akan berani tunjuk kepada rakyat siapa yang bakal kena cukai, berapa banyak akan di cukai, dan siapa yang tidak kena cukai.


    Ini kerana takut jadi tidak popular di kalangan rakyat, rakyat jika boleh mahu nya semua nya free sahaja.


    Maka atas sebab itu lah rupa bentuk cukai gantian tidak di umumkan, sekadar umum GST akan di hapuskan.


    Mereka tahu jumlah kos basik menguruskan kerajaan namun tidak akan berani seperti Najib Razak umum kan GST.


    Nanti rakyat akan di tipu dengan pelbagai alasan jika tidak pun mereka akan kata Manifesto bukan Janji, dan jika di bawa ke mahkamah akan lepas seperti kes Khalid Ibrahim.


    Senarai nama kepimpinan PH hanya la sekadar mahu ambil hati sahaja.


    Itu lah sebab nya masing masing di sebut Ketua umum , Pengerusi dan Presiden.


    Jika di organisasi lain , jawatan ini semua setaraf.


    Maka untuk rakyat tidak tertanya siapa lebih tinggi dari siapa maka di atur lah jawatan sedemikian rupa.


    Yang pasti Lim Kit Siang berpura pura setuju dan lagak bodoh pada senarai ini , macam dia tiada kuasa, tapi cuba lah pemimpin tersenarai ini sebut berkenaan Islam dan hal hal berkait nya , dengan segera kit Siang akan muncul dan bantah dan kita akan ketahui siapa sebenar nya taiko.


    Ini senarai mahu beli jiwa Melayu.


    Pernah kah terlihat mereka mereka dalam PH yang berbangsa Melayu pernah membantah Kit Siang?


    Maka demi mahu melayu masuk jerat , ujud lah senarai kepimpinan untuk beli undi melayu ini.

    Fikir lah , yang mahu ujud kan logo seragam ada lah Mahathir dan Muhyiddin , tetapi akhir nya Teresa Kok pula yang umum belum siap dan belum di putuskan.

    Kenapa? kerana ciri ciri mesti ada trinity dan tidak berciri kemelayuan atau ada ciri ciri Islam dan bumiputera.

    Ini lah pembohongan di siang hari. Ini bukan pemimpin melayu PH , ini ada lah pemimpin yang akan jual Melayu demi menunai hasrat DAP Melayu screw Melayu.

    ReplyDelete
  46. WASPADA & SILA AMBIL PERHATIAN:

    Di atas adalah bahan sampah dikutip & dikopipes untuk mengelirukan serta mengadu domba antara Tun Mahathir dgn Dato Seri Anwar Ibrahim.

    Sebentar saya akan paparkan tulisannya di blog lain baru2 ini untuk tujuan meracuni & mengadu domba kedua Pemimoin Paling Berkharisma masa kini dalam negara yg diakui seantero dunia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah baca la pak man,buang karen je..senang ckp batu api dah mai dah.

      Delete
  47. Melayu akan sokong PAS, bukan Dr Mahathir, kata Suaram
    PETALING JAYA: Penasihat Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Kua Kia Soong meramalkan majoriti orang Melayu akan menyokong PAS berbanding Pakatan Harapan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

    Beliau mengulas barisan kepimpinan Pakatan Harapan yang diumumkan Khamis malam lalu, dengan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilantik sebagai pengerusi.

    Bercakap pada perasmian bukunya bertajuk “Malaysia’s 14th General Elections: The Big Issues” di Gerakbudaya hari ini, Kua berkata, Pakatan Harapan melakukan “kesilapan” dengan mempercayai Dr Mahathir boleh menarik undi Melayu.

    “Adakah mereka benar-benar melihat Dr Mahathir memenangi undi Melayu berbanding PAS? Saya sanggup bertaruh 20 sen dengan sesiapa pun, orang Melayu sebaliknya akan sokong PAS,” katanya yang mungkin merujuk hakikat Umno akan mendapat manfaat daripada keadaan ini kerana ia menjalin hubungan rapat dengan parti Islam itu.

    Beliau mendakwa ramai belum memaafkan Dr Mahathir terhadap banyak skandal yang dikatakan sepatutnya membabitkan beliau ketika menjadi perdana menteri.

    “Menerima Dr Mahathir ialah kesilapan serius. Beliau seorang autokrat dari 1981 sehingga 2003. Beliau terbabit semua skandal, termasuk kapitalis kroni, Bumiputera Malaysia Finance Ltd (BMF) dan forex Bank Negara.

    “Beliau tidak meminta maaf tentang apa yang beliau cakap mengenai Anwar Ibrahim. Beliau tidak kesal dengan apa dilakukannya dahulu.”

    Kua membandingkan perhimpunan Bersih 5 pada November tahun lalu yang turut dihadiri Dr Mahathir dengan perhimpunan terdahulu yang disertai PAS.

    “Dr Mahathir bawa kira-kira 12 orang ke Bersih 5. Berapa ramai yang PAS bawa ke perhimpunan dahulu?”

    Beliau turut mendakwa Dr Mahathir gagal membantu anaknya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hilang jawatan menteri besar Kedah dan mempersoalkan bagaimana Pakatan Harapan fikir pengerusi baharunya mampu “menyelamatkan” mereka sekarang.

    “Beliau malah tidak mampu melindungi anaknya di Kedah dan entah bagaimana orang dalam Pakatan Harapan fikir beliau boleh membantu mereka.”

    Kua yang pernah dipenjarakan tanpa perbicaraan selama 445 hari, selepas ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menerusi Operasi Lalang yang terkenal pada 1987 berkata, disebabkan majoriti orang Melayu masih bersama PAS, adalah bijak untuk Pakatan Harapan tidak bersikap kritis terhadap pemimpinnya.

    “Jika anda biadab terhadap pemimpin PAS, apa yang orang Melayu di kampung akan fikir tentang anda? Jika anda tidak bersetuju dengan mereka, maka biarkannya.”

    Buku terbaru Kua membincangkan beberapa isu termasuk hak Orang Asli, wanita, pemotongan bajet pertahanan, pembangunan mampan dan cukai progresif.

    Ditanya sama ada Pakatan Harapan atau Barisan Nasional akan mempertimbangkan cadangan dalam bukunya, Kua sangsi mengenainya.

    “Saya tidak tahu jika mereka mampu membangkitkan isu besar. Jika anda bergantung kepada kerjasama besar untuk pembiayaan politik, sebagai contoh, ia adalah sukar untuk percukaian progresif.”

    ReplyDelete
  48. DAP Serah Anwar, Mahathir Catur Strategi Pakatan?
    KUALA LUMPUR – DAP menegaskan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bukan ketua dalam Pakatan Harapan walaupun pimpinan tertinggi pakatan pembangkang itu kini dibarisi oleh pemimpin dua parti tersebut.

    Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, partinya tetap mempunyai hak sama rata dengan PKR dan PPBM dalam Pakatan Harapan walaupun Pakatan Harapan mengumumkan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Umumnya.
    Malah, kata beliau, sebarang keputusan yang mahu dibuat oleh Pakatan Harapan tetap memerlukan persetujuan DAP, bukan seperti Barisan Nasional (BN) yang beliau dakwa hanya didominasi oleh parti Melayu UMNO.

    "Pakatan Harapan merupakan sebuah gabungan yang sama rata, tiada parti mendominasi dan prinsip Pakatan Harapan ialah konsensus antara keempat-empat parti ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

    Pakatan Harapan semalam mengumumkan pelantikan Mahathir daripada PPBM sebagai Pengerusi dan Anwar daripada PKR sebagai Ketua Umum, namun pengumuman itu disambut dengan rasa curiga ramai pihak.

    Langkah itu dipercayai semata-mata bertujuan mengaburi mata orang Melayu kononnya Pakatan Harapan didominasi oleh Melayu walhal umum mengetahui majoriti pemimpin dalam gabungan parti pembangkang itu terdiri daripada bukan Melayu.

    Mengulas perkara itu, Kit Siang berkata, UMNO sebelum ini mendakwa DAP mendominasi Pakatan Harapan dan Malaysia akan diperintah Cina jika Pakatan Harapan menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) kerana Mahathir dan Anwar cuma boneka DAP.

    Justeru, katanya, Pakatan Harapan pada 13 Julai lalu mengumumkan Mahathir sebagai Pengerusi dan Anwar sebagai Ketua Umumnya sebagai strategi untuk memastikan Pakatan Harapan menang dalam PRU14.

    Sehubungan itu, beliau berpendapat, masa untuk UMNO kini sudah tamat kerana rakyat tidak lagi mempercayai bukan Melayu akan memerintah negara ini jika Pakatan Harapan berjaya merampas Kerajaan Persekutuan.

    ReplyDelete
  49. Najib dikelilingi penasihat yang pentingkan perut sendiri dakwa MP Barisan Nasional..


    Ahli Parlimen Pulai, Tuan Haji Nur Jazlan Mohamed berkata musuh utama UMNO kini bukan lagi Pakatan Rakyat sebaliknya unsur dalaman parti itu sendiri yang akan menyebabkan kekalahan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

    Nur Jazlan berkata, ahli-ahli UMNO kini berdepan dilema sama ada menyatakan kesetiaan kepada pemimpinnya atau parti.

    "Pemimpin atau parti, yang mana perlu dipertahankan? Dan ketika ini, kedua-duanya tidak boleh datang bersama-sama dan pilihan perlu dibuat dengan segera memandangkan rakyat Malaysia terus memerhati dengan teliti," kata Nur Jazlan di blog peribadinya, nurjazlan.net.

    Jelas beliau, kedudukan Najib sebagai Presiden UMNO pada zahirnya dilihat masih lagi kukuh, namun kehilangan Tan Sri Jamaluddin Jarjis berkemungkinan menyebabkan beliau sendiri kehilangan arah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur Jazlan bagi signal dah boring dengan najib KETUA JUMAAH PROMPAK ...bukan nur hazlan saje bangkitkan punahsihat najib malah zahid pon pernah bersuara perkara yg sama...
      Makin dekat pru pemimpin umno berani cucuk najib...hehehe...

      Delete
  50. Anon 6.03 hingga 6.11,

    Sesungguhnya melayu dan muslim semacam anda is a clear testimony of orsng melayu yang telah jauh dibangsatkan, buta, pekak dan bisu dek diberi makan.

    Sedarkah najib telah rosakkan melayu, bumiputera sabah dan sarawak?

    Tak malukah anda hidup sebagai bangsa dah tak bermaruah?

    Manakah ajaran agamamu tentang memakan hak rakyat?

    Mahukah kamu anak cucu cicitmu kencing atas kubur kamu dek hawa nafsu menyokong pemberi wang curian?

    Jangan tanya bukti.....hanya mereka yang buta tuli tak dapat bukti dek mulut dikunci......traitirs to your own race religion and country.

    Slogan umno hanyalah tinggal retorik demi wang.....bangsa agama dan negara dilacur demi wang....

    Wallahuaklam

    ReplyDelete
  51. LANTIKAN TAKTIKAL TIGA PEMIMPIN PEMBANGKANG, USAHA PERDAYA MELAYU
    Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin menyifatkan pemilihan tiga pemimpin Melayu daripada dua parti berbeza menerajui pakatan pembangkang sebagai satu lantikan taktikal dalam usaha meraih sokongan Melayu selain hanya akan menguntungkan Dap.

    Khairy berkata keadaan itu juga jelas menunjukkan kecelaruan dan tidak ada kesepakatan dalam pakatan pembangkang sehingga terpaksa mewujudkan tiga jawatan teratas untuk memimpin parti berkenaan walaupun tidak jelas fungsinya.

    “Dia tahu bahawa sekarang ini untuk mendapat sokongan rakyat, mereka sangat memerlukan pengundi Melayu, jadi saya lihat pelantikan ini satu pelantikan taktikal yang semata-mata hanya untuk menunjukkan mereka mempunyai kepimpinan Melayu.

    “Hakikat sebenarnya kita tahu siapa pegang kerusi yang paling banyak, jadi kita jangan terpedaya dengan dengan taktik berkenaan kerana saya percaya di sebalik tabir yang akan menentukan dasar dari segi bilangan kerusi adalah Dap,” katanya.

    Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda, dan Puteri Bahagian Jerantut di Dewan Majlis Daerah Jerantut di sini hari ini.

    Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Jerantut Datuk Ahmad Nazlan Idris.

    Menurut Khairy walaupun tidak berada dalam senarai pimpinan tertinggi pakatan pembangkang, Dap dilihat ‘menyembunyikan kuku’ dengan memain peranan di belakang tabir dan dijangka hanya akan menunjukkan belang selepas pilihan raya umum (PRU) sama seperti yang berlaku semasa pembangkang menerajui pentadbiran Perak suatu ketika dahulu.

    “Kalau kita lihat, Dap tidak tersenarai dalam barisan kepimpinan teratas dan apabila kuasa sebenar tidak diwakili dalam kepimpinan teratas saya menjangkakan akan berlaku kecelaruan.

    “Kita tidak boleh serahkan kuasa ini kepada pihak yang tidak ada kepimpinan yang jelas, kerana ia tidak akan berfungsi selain tidak tahu siapa yang akan buat keputusan…apabila makhluk tiga kepala, memang susahlah nak hidup kerana tidak tahu arah mana yang hendak pergi.

    “Bagi saya jika kita hendak kepimpinan yang stabil dan jelas hala tuju, hanya satu pilihan kita iaitu Barisan Nasional,” katanya.

    Pembangkang pada Khamis lepas mengumumkan struktur kepimpinan baharu yang diterajui oleh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad selaku pengerusi, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Ketua Umum) dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Presiden).

    Dalam ucapannya sebelum itu, Khairy mengingatkan perwakilan supaya tidak ‘tertumpu’ dengan soal pemilihan UMNO tatkala parti itu kini berhadapan dengan cabaran besar untuk memenangi PRU akan datang.

    “Itu semua tidak penting (pemilihan parti) kerana apa makna jawatan dalam parti jika kita tewas dalam PRU…jika parti kita tidak berkuasa, kita akan hilang segala-galanya.

    “Ini kerana sebelum ini mereka (pembangkang) telah membayangkan jika mereka berkuasa mereka hapuskan institusi pengajian khusus kepada orang Melayu dan buka kepada kaum lain, mereka juga akan kecilkan lagi perjawatan dalam perkhidmatan awam.

    “Malah mereka juga merancang untuk mengkaji semua agensi yang ditubuhkan untuk bantu kaum Melayu dan bumiputera termasuk Mara, jadi kita tidak ada pilihan melainkan mengekalkan UMNO dan BN dalam PRU akan datang,” katanya.

    Sementara itu Khairy berkata pengakuan Dr Mahathir bahawa beliau telah merancang menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sejak tahun 2014 secara langsung telah membuktikan langkah memecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dalam parti dan kerajaan adalah satu tindakan tepat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Temberang orang ketakutan...kerusi Dap fari pru13:... Kerusi PH flm pru14 akan lebih banyak dari kerusi umno....adakah khairy layak jadi ketua pembangkang?...

      Delete
    2. Benarlah. Apabila HARAPAN telah distrukturkan, dari Najib hingga ke TPM, pak2 menteri dan kini giliran Khairy Jamaluddin pula terpaksa memberi komen dalam keadaan panik,cemas.

      Buat Umno/BN, kamu memang patut cemas...sebabnya, kapal HARAPAN
      kini semakin sedia memburu kapal lanun Umno-BN. Apabila kapal lanun Umno-BN itu dikalahkan, kami pasti mencari ‘peta’ harta karun 1MDB dalam tangan kapten kapal lanun itu, agar segala harta yang dirompak dan dicuri gerombolan ini akan dapat dipulangkan kepada rakyat.

      Delete
    3. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
  52. PAKATAN TIGA NAKHODA BAKAL TENGGELAM – TPM
    Tindakan pembangkang meletakkan tiga nama sebagai pemimpin teratas dalam pakatan mereka boleh diumpamakan sebagai sebuah kapal tiga nakhoda yang bakal tenggelam kerana haluan berbeza, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

    Beliau berkata rakyat perlu menilai bagaimana sebuah pakatan mampu bergerak apabila setiap pemimpinnya mempunyai haluan sendiri tanpa adanya pemimpin utama.

    “Lazim hukum akal, kapal yang ada tiga nakhoda akan terumbang ambing (kerana) ada yang mahu ke kanan dan ke kiri, (akhirnya) kapal akan tenggelam. Pakatan tiga nakhoda akan tenggelam di lautan politik.

    “Kita bukan mahu mempertikaikan soal dalaman mereka, tetapi mahu rakyat analisis jika hala tuju berbeza ke mana haluan mereka. Lihat rekod kejayaan kita (Barisan Nasional) yang mampu membela rakyat hasil konsep perkongsian kuasa,” katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Ledang di Kolej Kemahiran Tinggi Mara di sini, hari ini.

    Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Ledang Datuk Hamim Samuri yang juga Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar dan kira-kira 800 anggota perwakilan bahagian itu.

    Semalam, Pakatan Harapan mengumumkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi gabungan pembangkang itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dinamakan sebagai Ketua Umum manakala isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dinamakan sebagai Presiden.

    Ahmad Zahid berkata melalui konsep perkongsian kuasa yang dilaksanakan, BN terbukti berjaya membela nasib rakyat dan UMNO sebagai sebuah parti utama pakatan itu tidak pernah melupakan perjuangannya demi orang Melayu dan agama Islam.

    “UMNO perjuangan Melayu dan Islam tidak dilupakan tetapi dalam masa sama bukan Melayu dan bukan Islam juga tidak pernah kita lupakan atas dasar perkongsian kuasa BN,” katanya.

    Beliau berkata Tsunami Melayu yang dicanang pihak pembangkang menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 hanyalah sebuah perang psikologi demi mendapatkan sokongan rakyat.

    “Mereka mengajak orang Melayu wujudkan satu gelombang sokongan kepada mereka walapun tahu sokongan (kepada) mereka adalah pada tahap minimum. Pilihan raya bukan berasaskan kajian tetapi kerja sebenar parti justeru kita harus memenangi minda dan hati pengundi,” katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahid sendiri sembunyikan ketakutan....Zahid blm tentu diterima jadi ketua pembangkang srlepad pru14... Hehehe..

      Delete
    2. Umno perjuangkan melayu ketua prompak berjemaah...rakyat merana dengan kos sara hidup yg tinggi...temberang jer lebih...

      Delete
    3. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
  53. Umno sekarang tak de isu nak melawan PH...sebaliknye najib dan umno banyak skendel...jadi logo dan kepimpinan PH dimainkan sebagai isu...bodos umno...

    ReplyDelete
  54. Khairy, zahid are all "bangsated" malays. Whatever have bern uttered by them are purely thrash

    ReplyDelete
  55. Tindakan Mahathir Hanya Untuk Menghindari Penjara
    Sekiranya anda cuba ‘membaca’ langkah terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad secara semata-mata secara berasingan, ia akan kelihatan seperti perjalanan politik biasa. Walau bagaimanapun, apabila ia berkenaaan dengan Mahathir, ia bukan lagi perkara yang biasa atau pergerakan yang biasa-biasa. Setiap kali Mahathir berpusing ke kanan sebenarnya dia benar-benar mahu ke kiri.

    Mereka yang betul-betul mengenali Mahathir telah banyak kali berkata sebelum ini: anda perlu menilai Mahathir bukan dengan apa yang dia katakan tetapi dengan apa yang dia tidak katakan – dan, tentu saja, dengan apa yang dia lakukan. Hanya dengan itu kamu tidak akan menjadi mangsa kepada kekejamannya. Mahathir boleh memeluk anda dan menobatkan anda sebagai penggantinya suatu hari dan kemudian memecat anda keesokan harinya sebagai orang yang tidak bermoral dan tidak layak menjadi Perdana Menteri.

    Jadi apa yang Mahathir akan caturkan dengan langkah terbaru mengumumkan kepimpinan Pakatan Harapan? Dan kita mesti perhatikan bahawa, yang pelik seperti yang dijangkakan, adalah Mahathir yang melakukan semua pengumuman walaupun dia bukan Ahli Parlimen dan melantik diri sendiri dan tidak pernah dipilih sebagai pemimpin parti.

    Mudah. Mahathir mahu menjadikannya kelihatan seperti dia adalah bakal Perdana Menteri supaya jika Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mendedahkan bahawa dia telah melakukan jenayah bernilai AS $ 10 bilion yang ditanggung oleh Bank Negara, dan kerajaan memutuskan untuk mendakwa tindakan jenayah terhadapnya, dia akan melalak bahawa mereka mengambil tindakan terhadapnya bukan kerana dia telah melakukan jenayah tetapi kerana penganiayaan politik.
    Mahathir ingin mencipta keadaan bahawa beliau bertanggungjawab terhadap Pakatan Harapan supaya dia boleh mengatakan bahawa mereka akan mengejarnya kerana itu bukannya kerana wang Bank Negara bernilai AS $ 10 bilion yang ghaib entah kemana.

    Mahathir tahu bahawa apa yang dipanggil barisan kepimpinan Pakatan Harapan ini tidak akan terjadi. Pertama sekali, Pakatan Harapan mesti menang sekurang-kurangnya 112 kerusi parlimen untuk berarak ke Putrajaya. Walau bagaimanapun, 112 kerusi terlalu berisiko sehingga mereka perlu mensasarkan sekurang-kurangnya 125 untuk selamat. Dan kini mereka bergelut untuk menang walaupun 85, apatah lagi 125. Apa yang mereka harapkan ialah ramai Anggota Parlimen Barisan Nasional dari Sabah dan Sarawak akan belot menyokong Pakatan Harapan, memberi mereka tambahan 40 kerusi atau lebih yang diperlukan.

    Pendek kata, Pakatan Harapan tidak akan memenangi kerusi dalam pilihan raya umum. Mereka berharap dapat memenangi kerusi tersebut melalui pembelotan, yang mana Rafizi Ramli sendiri mengesahkan. Dan ia tidak boleh hanya sedikit pembelotan tapi sekurang-kurangnya 40 atau lebih, yang datang kepada kira-kira 20% daripada Anggota Parlimen, bukan satu pencapaian yang mudah. Tetapi Pakatan Harapan sentiasa bermimpi di siang hari – seperti ketika mereka menjamin rakyat Malaysia bahwa 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional akan belot pada 16 September 2008 tetapi tidak pernah berlaku.

    Bagaimanapun, kebanyakan dalam Pakatan Harapan tahu bahawa jangkaan untuk membentuk kerajaan seterusnya dengan 40 pembelotan adalah terlalu sukar. Dan tanpa pembelotan, tidak ada cara Pakatan Harapan akan membentuk kerajaan persekutuan yang akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGANG

      Delete
  56. Jadi tidak mengapa Mahathir mahu mengumumkan bahawa beliau adalah Pengerusi Pakatan Harapan atau bahawa beliau adalah ‘Perdana Menteri yang menunggu’ atau bahawa dia akan menjadi Perdana Menteri sementara ketujuh sambil mereka menunggu Anwar dibebaskan dari penjara untuk ambil alih jawatan sebagai Perdana Menteri kelapan. Semuanya tidak akan berlaku dan itu hanya sandiwara untuk menipu orang Melayu suoaya mengundi Pakatan Harapan.

    Dan apa pula ketua umum sebenarnya? Sistem itu berasal dari Indonesia dan bermaksud presiden partai. Dan jawatan itu dipilih dan bukan lantikan diri sendiri. Jadi anda mempunyai presiden parti dan kemudian anda mempunyai ketua umum, yang juga presiden parti, tetapi mandiri. Apa pembohongan yang mereka cuba paparkan di sini?
    Mahathir berjanjikan dia akan membantu Anwar keluar dari penjara dengan harapan ini akan menghentikan Anwar daripada memberi keterangan di hadapan RCI yang menyiasat wang Bank Negara bernilai AS $ 10 bilion yang hilang

    Tugas mendapatkan pembebasan Anwar akan berada di bawah Perdana Menteri yang baru. Dan jalan itu akan menjadi pengampunan dari Yang Mulia Agong. Mengapa Agong perlu mengampuni Anwar sedangkan pertamanya Anwar tidak meminta untuk diampuni? Memohon pengampunan mesti bermula dengan ekspresi taubat dan penyesalan dan Anwar tidak bertaubat atau menyesal. Malah, dia bertentangan dengan taubat dan penyesalan. Dia degil dan menentang dengan menegaskan dia tidak melakukan kesalahan dan menjadi mangsa perbicaraan palsu.

    Syarat-syarat yang mana Anwar tidak meminta pengampunan tetapi masih mengharapkan seseorang itu diberikan maksudnya dia tidak akan mendapat pengampunan itu. Dan itu bermakna dia tidak akan menjadi Perdana Menteri kelapan. Jadi Mahathir bercakap kosong dan Pakatan Harapan tahu itu. Mahathir berpura-pura dia memanaskan kerusi untuk Anwar dan berpura-pura bahawa sebaik sahaja Pakatan Harapan mengambil alih dia akan memastikan bahawa usaha dibuat untuk mendapatkan Anwar dibebaskan dari penjara supaya dia boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia kelapan.

    Mahathir tahu dia tidak akan menjadi Perdana Menteri ketujuh dan Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri kelapan. Orang yang akan menjadi Perdana Menteri ketujuh adalah orang yang dikatakan DAP akan menjadi Perdana Menteri ketujuh – dan juga untuk timbalannya. DAP akan memenangi kira-kira 50 kerusi parlimen dan kerana itu bermakna mereka yang memenangi paling banyak kerusi yang akan dapat memutuskan siapa yang menjadi Perdana Menteri, sama seperti mereka memutuskan siapa yang akan menjadi Menteri Besar Perak kembali pada tahun 2008.
    Anwar mahu Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Agong untuk memberikannya pengampunan tanpa membuat sebarang permohonan

    Hakikatnya bahawa Mahathir ketika mula-mula mengumumkan bahawa akan ada Perdana Menteri sementara dan kemudian melakukan U-turn dan menarik balik kenyataannya menunjukkan bahawa DAP tidak bersetuju dengan ini. Tidak ada perkara seperti Perdana Menteri sementara. Dan parti dengan hanya satu kerusi parlimen bukan pembuat keputusan itu.

    DAP tahu Mahathir hanya ‘menembak kosong’. Dia bertindak seperti dia bertanggungjawab dan dia yang membuat semua keputusan apabila parti yang memegang paling banyak kerusi di Parlimen, dan bukan parti yang hanya mempunyai satu kerusi, bertanggungjawab dan membuat semua keputusan. Tetapi DAP tidak ada masalah jika Mahathir mahu mendapatkan kepercayaan bahawa dia adalah pembuat keputusan. Selagi Mahathir terus menyerang Perdana Menteri Najib Tun Razak, Umno dan Barisan Nasional, dia boleh berlakon sebagaimana yang dia mahukan dan melakukan apa sahaja, terutamanya jika ia dapat menarik undi orang Melayu.

    ReplyDelete
  57. Mahathir begitu takut dengan apa yang akan diumumkan oleh RCI. Dia tahu bahawa dia tidak akan dibebaskan begitu mudah seperti dalam kes-kes Perwaja dan PKFZ di mana semua yang perlu beliau lakukan ialah mengatakan dia terlupa dan mereka menutup fail-fail tersebut. Kali ini mereka tidak sekadar hanya untuk mendakwanya tetapi mereka akan cuba untuk mendapatkan kembali semua kekayaan yang dicuri juga. Dan kita bercakap tentang sepuluh bilion.

    Jadi Mahathir perlu membina ilusi ini bahawa dia adalah Perdana Menteri yang menunggu, dia akan memutuskan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri Malaysia ketujuh dan kelapan, dan dia akan memastikan bahawa Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara tidak lama selepas Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan.

    Mahathir mahu supaya RCI Forex kelihatan seperti penindasan politik, sebab itulah dia sengaja mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan barisan Pakatan Harapan jika dan apabila mereka berkuasa selepas PRU14. Kesan Mahathir yang ingin dicipta adalah Najib menggunakan skandal forex Bank Negara sebagai alasan untuk meletakkannya di penjara.

    Kononnya, Najib cuba meletakkan Mahathir di penjara bukan kerana dia telah mencuri wang US $ 10 bilion daripada Bank Negara tetapi kerana dia akan membantu Anwar untuk menjadi Perdana Menteri. Maka, dia membunuh dua burung dengan satu batu. Dia menghentikan Anwar daripada memberi keterangan terhadapnya dan dia berlakon sebagai mangsa penganiayaan politik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RCI bukan mahkamah hanye siasatan....siasatan RCI akan dibawak kemahkamah yg ade pendakwa dan pembela...
      Madey relaks jer suruh Najib tangkap...ramai macai tembersng madey takut RCI...hehehe...RCI tak kemsna pon...panggil lah polis sisdat beh tangkaps dan dakwa...bodos...

      Delete
    2. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
  58. Mat GunongSunday, July 16, 2017 6:27:00 PM
    Dengan kenyataan dari nur jazlan, mengesahkan ada ahli umno yg sudah letih untuk memikul badak air hidup kehulu kehilir. Hehehekikikihahahakahkahkah
    Reply
    Replies

    AnonymousSunday, July 16, 2017 6:47:00 PM
    Itu peringkat pemimpin....adekah tiada di peringkat bawahan yg dah jemu dan benci kerana mereka juga hadapi tekanan kos sara hidup angkara Nsjib ketua jumaah prompak?...

    ReplyDelete
  59. saya berani katakan bahawa bagi pasangan klepet ini, ia nya bukan berjuang utk menang saja tetapi lebih kpd sama ada mereka bolih terus hidup atau 'mati'.

    'it is a fight 2 avoid untimely 'death'.

    dari segi melanjut kan legasi keluarga besar tun razak, ia nya sudah lama musnah.

    saya cuba membantu pada peringkat awal nya tapi tlh d tepis dgn sewenang wenang nya olih rosmah.

    saya gagal!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rosmah sudah sekat legasi Tun Razak kersns kebodohan Najib...
      Sungai buluh inn dah melambai2 najib and co...

      Delete
  60. Mahathir Pengerusi Pakatan Harapan Hanya Sebagai Umpan DAP
    Nama-nama besar didalam DAP secara totalnya tidak disenaraikan didalam barisan jawatankuasa yang menerajui Pakatan Harapan yang telah diumumkan. Sebagaimana yang dijangkakan Mahathir seperti yang dia mahukan telah dapat menduduki kerusi Pengerusi Pakatan Harapan.

    Persoalan yang timbul kini mengapa tidak diserahkan kepada Lim Kit Siang? Apakah sebelum ini kita tidak dapat melihat peranan yang dimainkan oleh Kit Siang dalam mencaturkan segalanya didalam Pakatan.

    Sudah pastinya DAP memikirkan bukan jawatan sangat yang mereka kejar sebagaimana pemimpin Melayu yang amat gila kuasa dan jawatan didalam Pakatan sekarang, DAP hanya memikirkan sokongan yang akan diterima dari kumpulan Melayu ini semasa Pilihanraya akan datang.

    Rata-rata jawatan yang diumumkan tersebut diberikan kepada pemimpin Melayu PKR dan PPBM sehinggakan Anwar Ibrahim yang berada didalam Penjara sekarang dinamakan sebagai Ketua Umum Pakatan Harapan.

    Apakah dengan ini secara rasminya kemelut dendam Anwar Ibrahim dan Mahadey telah berakhir atau masing-masing sedang memasang strategi untuk “membunuh” diantara satu dengan yang lain.

    Bagi DAP semua itu tidak penting , perkara utama mereka ialah Melayu –Melayu ini akan memberikan sokongan kepada DAP sebagaimana dilakukan sebelum ini oleh PAS dan akhirnya memberikan kemenangan DAP di Pulau Pinang.

    Sebagai ganti PAS, PPBM pula telah dipergunakan untuk memastikan agenda negeri dibahagian Pantai Barat jatuh ke tangan DAP. Sejarah putar belit DAP tidak pernah berubah dari dahulu, Namun agenda utama mereka untuk membahagikan Malaysia kepada dua bahagian akan terus dilakukan walaupun mereka tiada jawatan didalam Pakatan Harapan dan sudah cukup mempunyai lebihan kerusi.

    Hasil persetujuan DAP dan PAN, Mahathir Mohamad akhirnya disahkan sebagai Pengerusi Pakatan Harapan dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dinamakan sebagai presiden gabungan pembangkang itu.

    Anwar Ibrahim yang kini meringkuk di penjara Sungai Buluh pula dinamakan sebagai Ketua Umum Pakatan Harapan.Senarai pelantikan itu bukan merupakan satu kejutan kerana ia telah dilobi oleh PAN dan DAPsejak sebulan yang lalu.

    Mahathir yang membaca senarai jawatankuasa itu turut mengumumkan tiga timbalan presiden.

    “Mereka adalah Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin, Setiausaha Agung DAP Lim Kit Siang dan Presiden AMANAH Mohamad Sabu.

    “Jawatan naib presiden disandang oleh Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Chong Chien Jen dan Salahuddin Ayub,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, sebentar tadi.

    Nama Lim Kit Siang tidak disenaraikan dalam penjawatan Pakatan Harapan itu. Memang sudah menjadi taktik lazim DAP, khususnya Kit Siang akan bersembunyi di sebalik watak-watak Melayu bagai menghadapi PRU 14 kerana DAP sudah tahu keuntungan politik jangka panjang yang bakal diperolehi parti itu pada PRU itu.

    Sebagai ahli politik veteran, Kit Siang sudah tahu struktur Pakatan Harapan bukan mencerminkan kedudukan kerusi yang bakal di menangi parti-parti pembangkang pada PRU 14 nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Temberang orang ketakutan bila PH bersatu nak tangkap jumaah prompak 1mdb...hehehe..

      Delete
    2. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
  61. KETUA UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee bersetuju dengan persoalan yang dikemukakan oleh Datuk Seri Salleh Keruak apakah pakatan pembangkang akan menjadi kuat tanpa penyertaan daripada PAS.

    Katanya, persoalan yang dikemukakan oleh Menteri Komunikasi dan Multi Media itu perlu mendapat respon rakyat terutama pengundi Melayu pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.

    "Ini penting bagi memastikan orang Melayu dan rakyat negara ini tidak tertipu dengan momokakan pembangkang yang kelmarin mengumumkan penjanamaan Pakatan HARAPAN untuk menghadapi UMNO dan Barisan Nasional (BN)," tgeasnya.

    Katanya, gabungan DAP, AMANAH dan BERSATU dalam Pakatan HARAPAN tidak menjanjikan kekuatan politik kerana sumbangan dan peranan PAS telah diketepikan.

    PAS katanya, sebelum ini menjadi aset penting kepada blok pembangkang sepertimana yang pernah mereka lalui pada PRU ke-12 dan 13.

    Justeru kata Syed Ali, beliau sependapat dan menyokong penuh kenyataan Salleh Keruak yang juga Bendahari Agung UMNO bahawa pakatan pembangkang tidak kuat tanpa penyertaan PAS.

    Beliau yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan mengulas kenyataan Salleh Keruak dalam blognya yang melontarkan persoalan apakah pembangkang masih kuat setelah PAS tidak lagi bersama pakatan pembangkang.

    Salleh Keruak dalam tulisannya turut menjelasksn pencapaian besar DAP dan PKR dalam PRU 2008 dan PRU 2013 adalah kerana sokongan PAS yang bergabung dalam Pakatan Rakyat.

    "Bayangkan tanpa PAS, sejumlah 70 peratus pengundi PAS dalam PRU 2013 tidak lagi mengundi pakatan pembangkang. Dengan peralihan undi sejumlah ini, kekuatan pembangkang tentunya tempang," kata beliau dalam blog berkenaan.

    Mengulas lanjut, Syed Ali berkata kajian yang dilakukan oleh mentrei berkenaan menunjukkan blok pembangkang menyedari sejauhmana kekuatan sebenar mereka untuk bedepan dengan BN pada PRU akan datang.

    Tambah beliau, penjelasan Salleh Keruak juga diharap akan menjadi panduan kepada pengundi terutama generasi muda agar tidak terpedaya dengan pujukan politik pembangkang.

    "Pakatan pembangkang menyedari penyusutan undi yang begitu besar ekoran ketiadaan undi PAS akan kesan dan kesukaran untuk mereka menentang UMNO." katanya.

    Malah tegas beliau, amat penting untuk pengundi terutama orang Melayu membuat perhintungan sebelum memberikan sokongan kepada pakatan HARAPAN.

    "Jika orang Melayu memberi undi kepada pakatan pembangkang, bermakna mereka telah memihak kepada DAP, parti rasis yang menjadi tuan kepada pakatan tersebut," tegasnya lagi.

    Beliau menghulangi kecamannya terhadap pakatan HARAPAN yang disifatkannya sebagai gabungan yang tidak konsisten untuk membela nasib rakyat dan masa depan negara.

    Menurutnya, gabungan pembangkang terdiri daripada DAP, AMANAH dan BERSATU hanya satu pakatan politik jangka pendek yang tidak menjuruskan kepada agenda membela nasib rakyat.

    "Mereka (pembangkang) hanya sarat dengan dendam kesumat terhadap pemimpin UMNO dan bergabung hanya untuk memuaskan nasfu politik masing-masing," tegasnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
    2. Hahaha...Pas melukut ditepi gantang yg banyak jugak skendel di kelantan....
      Dapst kerusi krrana PR di pantai barat...kedah pon dapat 2 penggal....sejak lobai pas rembat 90 jota pas makin lemah...
      Di selangor Pas tak mao lari dari PKR/PH....hehe...otak low IQ percaya Pas masih kuat...Tuan ibrahim mintak PH gencatan senjata...Salleh kruak tengok sabah dah ubah pon tak boleh buat ape2..

      Delete
  62. FUYOOOOOOOOINKKKKK.. OINKKKK

    TERBAEK ANON 18.46 ANALISIS PADAT DAN PADU
    DAH BANYAK MAMAK KUTTY NYANYUK TERSASUL
    INI PETANDA ORANG TERDESAK CEMAS TERMALU
    JUDI FOREX DAN LAEN LAGI DAH MACAM BISUL
    TUNGGU MASA SAJA NAK MELETOP BISUL TU...


    KIKIKIKIKI.. BERBUSSS BARUA DAP@SINGALORK

    INI KALI LAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete
  63. ‘MINTA MAAF’: SKRIP PLOT LAMA MUNCUL KEMBALI
    Akhirnya, skrip yang ditunggu-tunggu penulis terbit sudah dari mulut bekas Perdana Menteri itu. Skrip yang sama pernah dikeluarkan terhadap Ketua Umum Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

    Hari ini, skrip itu jugalah dia putarkan. Dia kononnya meminta maaf kerana menyokong supaya Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk dilantik sebagai Perdana Menteri sebelum ini. Seperti biasa, dia kononnya “tertipu”…

    Persoalannya, siapa tipu siapa? Siapa yang menipu dan siapa yang tertipu sebenarnya?

    Difahamkan sudah berkali-kali dilapor padanya tentang ‘kisah gelap’ Anwar, tapi kenapa dia mengambil masa yang lama untuk percaya? Selepas Anwar gugat kerusi Perdana Menteri yang dia duduk, baru dia mahu percaya pada ‘kisah gelap’ Anwar itu?

    Pada pandangan penulis, dia hanya berpura-pura meminta maaf tentang Anwar. Dialah yang membawa masuk Anwar, dialah yang mendidik Anwar, dialah yang buat Anwar ‘kebal’, dialah juga yang restu Anwar ‘pijak kepala’ ramai pejuang-pejuang UMNO yang lebih berjasa kepada perjuangan parti ketika itu.

    Permohonan maaf padanya hanyalah sekadar retorik politik untuk menjustifikasikan keadaannya untuk terus membenam karier politik Anwar ketika itu.

    Dan begitu juga senarionya dengan Pak Lah. Dia konon memberi alasan melantik Pak Lah sebagai penggantinya kerana imej ‘Mr. Clean’. Padahal, dari awal lagi dia tahu tentang karekter Pak Lah yang lemah politik dan mudah dijatuhkan.

    Kemudian dia minta maaf kerana lantik Pak Lah sebagai pengganti kerana dikaburi imej ‘Mr Clean’? Kenapa dia tidak berterus terang bahawa tindakannya itu adalah ia adalah antara sebahagian dari plot ‘master plan’ meneruskan legasi politik peribadinya?

    Kini giliran Najib pula? Dia fikir mudah untuk jatuhkan Najib dari dalam UMNO. Bila gagal, dia pakai skrip lama untuk keluar parti. Memandangkan seluruh warga UMNO tetap setia pada Presiden Parti, dia sedar dia tewas dan egonya tercabar.

    Dia tubuhkan parti baru, padahal jika benar dia mahu satukan semua pembangkang, dia boleh sertai PKR, PAN mahupun DAP, dan kemudian satukan semua parti itu tanpa melibatkan terlalu banyak komponen yang bakal memeningkan kepala.

    Tapi kenapa dia pilih untuk tubuh parti baru? Kerana jawatan, bukan? Jika dia tidak tubuhkan parti baru, masakan dia dan anaknya dapat menjawat jawatan tertinggi dalam parti? Jika masuk PKR, dia boleh jadi pemimpin tertinggi PKR?

    Pada hemat penulis, mungkin dia boleh tipu budak-budak muda yang tolol politik, tapi tidak pada kami yang dewasa di zaman dia mentadbir dan pernah mengikuti rapat secara langsung menganalisis gerakan-gerakan catur politiknya.

    Dia tidak akan mudah meminta maaf selagi permohonan maaf itu tidak menguntungkan diri dan kepentingan politiknya. Itu adalah salah satu strategi politik lamanya yang mudah dibaca. Malangnya, kami tidak akan tertipu lagi kali ini.

    Maaflah, kami tidak ‘kanyaq’ seperti budak-budak Armada. Kami juga tidak ‘bebal’ seperti mereka yang mudah terpengaruh dengan ketaksuban pada individu. Kami punya akal untuk berfikir dan yang pasti, kami takkan tertipu lagi dengan percaturan warga emas itu…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila DEDAK dah campur bijaN , betul2 jadi BANGANG .
      Najib sungguh tepat , memanggil DEDAKMAN DEDAKMAN NYA BANGAN

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...